Zpoplatnění vjezdu pro celou Prahu 1 se nikdy nedebatovalo. Bavíme se o konkrétních úsecích, ujišťuje náměstek primátora Zdeněk Hřib

Budou muset řidiči za vjezd do centra metropole platit? Plánuje se zdražení jízdného MHD? Které nové tramvajové tratě čeká v nejbližší době otevření? Nejen na tyto otázky odpovídal ve studiu Rádia Praha náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib z České pirátské strany.

Vjezd do centra Prahy by od příštího roku mohl být zpoplatněný, takové opatření chce společně zavést magistrát a vedení Prahy 1.

„Jde o to, že chceme omezit zbytný tranzit centrem města, zejména tedy přes Malou Stranu a na Smetanově nábřeží, protože se nám tam zpožďují tramvaje, které potom čekají v kolonách za auty,“ vysvětluje Zdeněk Hřib.

Čtěte také

Zpoplatnění vjezdu pro celou Prahu 1 se podle něj nikdy nedebatovalo, návrh se týká konkrétních lokalit.

„Bavíme se o úseku Smetanova nábřeží, plus části Křížovnické ulice, plus nějaká náměstíčka – Křížovnické náměstí, Anenské náměstí a takhle okolo na tom pravém břehu. A na druhém břehu na Malé Straně se bavíme primárně o ulici Karmelitská, plus uličky a náměstíčka, kam se přes tu Karmelitskou dostanete,“ upřesňuje.

Vymyšlený je i seznam výjimek. „Například pro zásobování, pro rezidenty, jejich automobily nebo jejich osoby blízké. Rezidenti budou mít možnost si koupit tzv. návštěvnický kredit a ten udělovat svým návštěvám. Potom je tam celá řada dalších výjimek.“

Rozvoj tramvajových tratí

Na pátek 13. října je naplánováno otevření nové tramvajové trati do Slivence, další trasy budou následovat.

Zdeněk Hřib na zahradě Českého rozhlasu v Karlíně

„Ještě 22. října otevřeme tramvajovou trať z Divoké Šárky. Já předpokládám, že ještě budeme do konce volebního období otevírat tramvajovou trať na horním konci Václavského náměstí. Tu Praha hodně potřebuje. Jde o to, že když vám teď praskne kolej ve Spálené, tak se vám zastaví skoro celá tramvajová síť, takže tuto propojku potřebujeme. A potom Dvorecký most, kde bude nová tramvajová trať.“

Jak se případné zpoplatnění vjezdu do centra bude kontrolovat? Bude se zdražovat jízdné MHD? A plánují se nějaké novinky ohledně jízdenek a kupónů MHD? Poslechněte si celý rozhovor.

Související