Zoo Praha se pyšní dalším přírůstkem. Matkou druhého gorilího mláděte v letošním roce je samice Kijivu

12. duben 2024 06:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Na síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět v pátek v noci. „Je to tak, Mobi má sourozence! Kijivu před chvílí porodila,“ uvedl v 01.10 ředitel zoo na síti X.

Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna narodil potomek pojmenovaný Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související