Radostná zpráva z Rezervace Dja, narodilo se tu první gorilí mládě. Legendární Moja se tak stala babičkou

3. leden 2024 11:09

V úterý 2. ledna osm minut po deváté hodině večerní porodila desetiletá samička gorily nížinné Duni své první mládě. Legendární Moja – první gorila narozená v České republice – se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja,” uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat.“

Čtěte také

Včera se stal poprvé otcem šestadvacetiletý Kisumu. Jeho další mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu, by se mělo narodit přibližně za čtvrt roku.

„Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popisuje průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

„Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha.“

Omezení v expozici goril

Dnes zůstane Rezervace Dja pro veřejnost uzavřená. Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Čtěte také

„Věřím, že gorilí mládě přivede do nedávno vybudovaného pavilonu Rezervace Dja další desetitisíce návštěvníků a že jeho popularita přispěje k ochraně goril v Africe,” řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Komrsková a připomněla, že Rada hlavního města loni rozhodla o navýšení příspěvku na ochranu biodiverzity z 5 na 8 Kč z každého vstupu do Zoo Praha.

„Z těchto prostředků je financován mj. uznávaný projekt Toulavý autobus, který vede kamerunské děti k ochraně přírody, nebo některé aktivity strážců Biosférické rezervace Dja. Ostatně tamní děti naše pražské gorily dobře znají, protože knížka pohádek, ve kterých vystupují, vyšla nejen francouzsky, ale i v dialektu badjoué.”

zdroj: Zoo Praha
Spustit audio

Související