Zeleninová polévka s pohankou

Recept pro dnešní den je zeleninová polévka s pohankou.

Ingredience:

    • Bílé zelí - ½ ks
    • Mrkev - 2 ks
    • Menší celer
    • Pohanka - 1 hrneček
    • Řasy kombu - 1 ks
    • Sojová omáčka - 1 plž.
    • Rýžové miso - 1 plž.
    • Sekaná listová petrželka - 1 plž.

Příprava:


      • Řasu kombu opláchneme a dáme do studené vody a pomalu vaříme asi 15 minut
      • Poté hrnec stáhneme z ohně a necháme ještě dalších 15 minut stát
      • Mrkev i celer si nakrájíme na výsečové trojúhelníky
      • Vývar zcedíme a dáme do něj pomalu vařit všechnu nakrájenou zeleninu, dokud není měkká
      • Pohanku propláchneme ve studené vodě a necháme ji chvíli namočenou
      • Pak ji ve stejné vodě uvaříme doměkka
      • Vařenou pohanku přidáme do polévky, provaříme a ochutíme sojovou omáčkou a misem (Miso už nevaříme)
      • Před podáváním sypeme sekanou petrželkou
    autor: jp

    Nejnovější recepty

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.