V Ďáblicích vznikl unikátní hřbitov. Zájem o něj je velký

5. červen 2015

O ekologické pohřebiště Les vzpomínek v pražských Ďáblicích je velký zájem. V pořadu Třináctka Plus to potvrdil ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený. Neobvyklé pohřebiště se otevřelo tento týden v úterý.

Martin Červený ve vysílání popsal tento nekonvenční způsob pohřbívání. Klasické kamenné pomníky tady nenajdete. Ekologicky rozložitelné urny se ukládají do země pod stromy. Mezi vzrostlými památečními stromy najdete javory, lípy nebo třeba i ptačí třešně. Na jejich kmeny se umístí dřevěná destička se jménem zemřelého. Popel se může vsypat i přímo do jamky u stromu.

Na pohřeb do Lesa vzpomínek si pozůstalí mohou vzít i čtyřnohého miláčka nebo si třeba jako součást pohřbu udělat na místě piknik.

Čtěte také

Pohřebnictví je u nás podle Martina Červeného hodně konzervativní obor. Přesto ale mnoho lidí ekologický způsob pohřbívání velmi zaujal a už si objednali několik stromů.

Tématem rozhovoru byl i Malostranský hřbitov, který až do příštího roku prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Až se opět otevře, chystají se tady divadelní a hudební představení.

Cedulka na stromě v Lese vzpomínek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.