Epilepsie může potkat každého z nás.

30. září 2015

V Evropě jí trpí asi 6 milionů lidí. Při příležitosti Národního dne epilepsie, který připadá na 30. září, jsme o ní v pořadu Třináctka Plus mluvili s neurologem MUDr. Evženem Nešporem a s předsedkyní Společnosti „E" Alenou Červenkovou.

Epilepsie je onemocnění, které se vzhledem k více druhům této nemoci projevuje různými typy záchvatů – např. nevnímáním, brněním, třesem, křečemi, bezvědomím aj.

Epilepsie může být dědičná, nebo získaná – epileptikem se člověk může stát po úrazu, po operaci, při vyčerpání, po otravách. „Jakýkoli mozek může dostat epileptický záchvat,“ říka MUDr. Nešpor. Záchvat ale nemusí hned znamenat epilepsii, může být ojedinělý a o nemoc se v tom případě nejedná.

Dědičná epilepsie

Dědičná epilepsie je trochu záludná. Může se objevit nečekaně - a to i když nemocí netrpěli ani rodiče nebo prarodiče. Pokud rodiče epilepsii mají, pravděpodobnost, že ji dítě zdědí, je asi 1:20. "Ale právě dědičné epilepsie jsou nejlépe řešitelné," říká MUDr. Nešpor.

Společnost "E"

Lidé s epilepsií jsou ve společnosti stále často konfrontováni se strachem. Existuje vůči nim řada předsudků - že nemocní lidé nemůžou vykonávat všechna povolání, že dítě nemůže chodit do běžné školky atd.

"O epilepsii se stále mezi veřejností mnoho neví, je obávaná a k lidem s tímto onemocněním je přistupováno se značnou nejistotou. Naším záměrem je přispět k šíření informací, které by podpořily lidi s epilepsií v jejich nesnadném životě,“ říká předsedkyně Společnosti „E“ Alena Červenková. Společnost "E" se snaží bořit mýty spojené s epilepsií a nemocným pomáhat.

Léčba

Většinou je epilepsie trvalou záležitostí – člověk musí celý život užívat léky, a tím se vyhne záchvatům. "Léky neumí léčit epilepsii, ale potlačují záchvaty a tím zlepšují nemocným život," vysvětluje MUDr. Nešpor. "A někdy se stane, že epilepsie dokonce sama vyhasne."

Neurolog MUDr. Evžen Nešpor a předsedkyně Společnosti „E“ Alena Červenková.

První pomoc

A co dělat, když někoho v našem okolí postihne epileptický záchvat? V tom případě bývá často méně více. Základní pomocí je postiženého obložit, aby se nezranil, a počkat, až záchvat přejde. Pak mu otevřít a vyčistit ústa, je-li to nutné. Pokud jde o "zkušeného" epileptika, který se probere a je po záchvatu schopen normálně fungovat, není ani nutné volat záchranku.

Poslechněte si.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.