Na jaře 2024 otevřeme novou expozici koní Převalského a nebude chybět olgoj chorchoj, slibuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek

Pražská zoo chystá několik velkých projektů, tím nejaktuálnějším je otevření moderní expozice pro koně Převalského. Současně jsou v běhu přípravy na další transport koní, tentokrát do Kazachstánu. A nové expozice se v budoucnu dočkají i lední medvědi. O tom všem mluvil v pořadu K věci Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Zásadním projektem příštích let bude pro Zoo Praha stavba nové expozice Arktida. Domov v ní najdou především lední medvědi. „Kteří jsou v současnosti v naprosto nevyhovujících podmínkách. Pokud bychom pro ně nepostavili moderní zařízení, tak bychom se jich museli úplně vzdát,“ podotýká Miroslav Bobek.

Chov ledních medvědů v pražské zoo se pyšní významnými úspěchy a má dlouhou historii. „První mládě ledního medvěda, které se v Zoo Praha dožilo dospělosti, byla Polárka. Možná si mnozí vybaví také ten mražený smetanový krém, tu zmrzlinu. Tak toto obecné slovo vzniklo vlastně od naší lední medvědice Polárky.“

Předpokládaná doba výstavby nového pavilonu jsou podle Miroslava Bobka čtyři roky, zoo by tam ráda umístila medvědí pár a pokračovala v odchovu mláďat.

Koně Převalského a olgoj chorchoj

Na jaře 2024 otevře Zoo Praha nové výběhy koní Převalského a související expozice pouště Gobi. „Tam budou voliéry s manuly, takovými divokými kočkami. Budou tam i drobní savci, různí plazi, no a samozřejmě tam nesmí chybět ani olgoj chorchoj,“ slibuje ředitel zoo.

Miroslav Bobek a Štěpánka Duchková

Legenda o písečném červovi je prý známá spíš u nás než v Mongolsku. Miroslav Bobek je přesvědčen, že nejpravděpodobnějším předobrazem mytického tvora byl nepříliš známý druh hada.

„V některých částech Gobi žije hroznýšek tatarský, což je had, který se zavrtává do země, vidět bývá v tom květnu, červnu. Někdy dorůstá i atypicky velkých rozměrů. Jak se zavrtává do toho písku, tak je poměrně tlustý a má tupou hlavu a tupý ocas.“

V květnu 2024 by se měl uskutečnit další transport koní Převalského, tentokrát ale do Kazachstánu.

„Teď jsme ve fázi vrcholných příprav. Vybrali jsme lokalitu, místní ochranáři tam postavili aklimatizační ohrady, je tam zázemí, máme vybranou přistávací plochu pro letadla. Pravděpodobně v květnu by se měl uskutečnit transport dvakrát čtyř koní,“ potvrzuje Miroslav Bobek.

Proč byl místo Mongolska vybrán pro další transporty Kazachstán? Jak vznikla legenda s olgojem chorchojem? Proč se do pražské zoo vrátily kapybary? A jaká je budoucnost zoologických zahrad? Poslechněte si celý rozhovor.

Související