Pórková a ořechová poznámka

Na Silvestrovské a sváteční návštěvy, oslavy a setkávání s příbuznými se nám budou hodit zajímavé pomazánky. Několik tipů nabízí Marta Bodnárová ze Žďáru nad Sázavou. Například pórková pomazánka může být překvapivě lahodná.

„Očistíme si jednu mrkev, jednu petržel a stejné množství celeru. Nastrouháme na hrubém struhadle, ovšem musí to být opravdu nahrubo, jinak to nebude křupat. Ve stejném množství použijeme i pórek. Smícháme s jedním pomazánkovým máslem a jedním bílým jogurtem a to je vše,“ doporučuje autorka pomazánek.

Ořechová pomazánka je doslova mana nebeská. Tou své návštěvy opravdu dostanete.

„Budeme potřebovat asi 18 dkg ořechů, nejlépe vlašských, ale jdou i lískové nebo mandle. Dále půlku másla, tři lžíce oleje a lahůdkové droždí tebi, které se dá koupit ve zdravé výživě. Rozmačkáme 3 stroužky česneku, všechno smícháme a osolíme. Bez soli by to nebylo ono,“ usmívá se Marta Bodnárová.

Zkuste si letošní oslavy konce roku zpříjemnit aspoň jednou z těchto dobrot.

autor: dak