Dort s tvarohem a kakaem

Mlsat se dá i zdravě, nebo aspoň tak, aby se člověk nepřecpal tím, co pro něj není moc dobré – spoustou cukru a tuku. Třeba můžeme upéct nízký kakaový korpus, doplnit ho spoustou tvarohu s mascarpone a posypat neslazeným kakaem. Jak na to?

Vyšleháme do pěny 4 žloutky a 4 lžíce cukru, přidáme 4 lžíce oleje a  zamícháme. Přidáme 4 lžíce polohrubé mouky – dobře se to pamatuje, všechno je to po čtyřech se lžičkou kypřicího prášku. Nakonec z bílků, které nám zbydou, ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.

Korpus upečeme v menší dortové formě na 170 stupňů asi dvacet minut, a pak necháme chladnout ve formě, budeme ji ještě potřebovat.

Ingredience
  • Korpus:
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kakaa
  •  
  • Náplň:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu
  • cukr dle chuti
  • 1 kompotované mandarinky
  • kakao na posypání

Mezitím si ušleháme čtvrtkilové balení sýru mascarpone společně s kostkou tvarohu – náplň pak není tolik tučná, osladíme ji podle chuti – buď lžící cukru, nebo balíčkem vanilkového cukru, to mám raději, ten je výraznější.

Scedíme malý mandarinkový kompot, překrájíme mandarinky na malé kousky a vmícháme do tvarohu.

Když korpus vychladne, potřeme ho tvarohovo-mandarinkovou náplní, a posypeme kakaem. Necháme v lednici, aby náplň ztuhla.

I tak potom krájíme a servírujeme velmi opatrně. 

Spustit audio