Odstranění nadbytečného tuku pomocí liposukce je zdraví prospěšné, říká lékař

16. červen 2015

Tuku bychom měli v těle mít minimálně 8%. Méně už má dopad na zdraví člověka, stejně jako jeho nadbytečné množství, s čímž se potýká většina z nás. Na spočítání ideálního množství tukové tkáně v těle jsou tu tabulky body mass indexu. Tuk, který se už nedá odstranit ani cvičením, ani zdravým životním stylem a je ho podstatně více, než nás samotné těší, dokáže odstranit zkušený plastický chirurg. S jedním z nich MUDr. Martinem Tománkem jsme si povídali v pořadu Třináctka Plus.

„Na krásu těla až z 93% více dbají ženy, než muži. Ony také mají více míst na těle, kde se jim tuk ukládá i díky hormonálním či genetickým dispozicím. Také na ně má vliv gravidita, porody či menopauza. Cvičící ženy lépe zvládají tuk v bocích, na břiše, prsou či v obličeji, ale ukládá se jim více např. ve stehnech. Muži naopak lépe zpevní hýždě a stehna, ale nezvládají svá břicha," porovnává svět mužů a žen ve vztahu k boji s tukem doktor Tománek.

Jak se liposukce provádí?

„Většinou tukové oblasti odebíráme tak, aby lépe vypadaly, a nehledíme na procento odebraného tuku. Ale běžně redukovatelná vrstva je zhruba ze 75 % původního množství tukové tkáně. Vždy ale tak 20-25% musíme nechat, aby to dobře vypadalo. Záleží i na porovnání síly gravitace u každého pacienta a její porovnání, když leží a stojí.“

Tam, kde se tuk odstraní, už nepřibyde

„Tukové buňky v dospělosti už nemají reprodukční vlastnosti, což znamená, že tam, kde tuk odstraníme, už nepřibyde. Jestliže ale pacient opět přibere, tak pak řešíme liposukci jinde, než původně. Například, když odoperujeme vnitřní stehna, po čase, při přibrání váhy redukujeme stehna vnější," dodává doktor Tománek.

Podrobnosti si můžete poslechnout ZDE, v pořadu Třináctka Plus.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio