OBRAZEM: Ve Fantově budově na pražském hlavním nádraží pokračuje obnova secesních interiérů

5. duben 2023 09:15

Správa železnic dokončuje obnovu interiérů secesního objektu, na níž se začalo pracovat na podzim 2021. Stavební práce skončí v létě a po kolaudaci se pak plné otevření zrekonstruovaných sálů předpokládá na podzim.

Fantova budova na pražském hlavním nádraží je jednou z nejvýznamnějších secesních staveb na území České republiky. Její rekonstrukce je rozdělena na dvě etapy. Stavbaři se nejprve zaměřili na kulturní sály v přízemí severní části objektu a přilehlé prostory v navazujících podlažích.

Na chodbě, ve Fantově a Sloupovém sálu probíhají aktuálně restaurátorské práce a výmalba, téměř hotové jsou montáže světel. Ve Fantově sálu se pokládají parkety, ve Sloupovém sálu se demontovalo lešení.

Zajímavým nálezem bylo pro restaurátory odkrytí zlaceného státního znaku první republiky, který se nacházel pod vrstvami dalších nepůvodních nátěrů. Jeho příběh zůstává tajemstvím, pravděpodobně měl po vyhlášení samostatného Československa v říjnu 1918 vítat T. G. Masaryka jako prvního prezidenta po jeho příjezdu z exilu.

Zajímavým nálezem pod vrstvami pozdějších nátěrů byl zlacený státní znak první republiky

V kavárně v přízemí je už hotový strop a začaly přípravné práce pro vybudování schodiště do podzemního podlaží. Na chodbě se pokládá nová dlažba a probíhá betonáž železobetonových desek pro osazení eskalátoru.

Obnovou projde také zbývající část interiérů historické budovy, a to v rámci navazující fáze rekonstrukce. Skončit by měla v závěru roku 2026. Předpokládané investiční náklady na obě etapy dosahují 779 milionů korun.

Ten je zdoben mozaikami
zdroje: Správa železnic , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související