Fantova kavárna opět ožila. Na dění v elegantním interiéru dohlíží z obřího portrétu sám architekt Josef Fanta

28. březen 2023 12:00

Prostor ve vestibulu původní budovy hlavního nádraží, navržené architektem Josefem Fantou, si před třemi lety pronajala skupina podnikatelů. Jejich cílem bylo navrátit kavárně atmosféru sklonku 19. století.

Ve snaze o co největší historickou přesnost předcházelo samotné rekonstrukci pečlivé studium všech dostupných materiálů a setkání s pamětníky. Například prasynovec Josefa Fanty, spisovatel Jan Kameníček, daroval kavárně reliéf Madony, kterou si architekt vytvořil pro svůj náhrobek.

„A dále jsme velice pyšní na velký obraz, který je tištěný vektorovou technikou, a je to přímo portrét pana Fanty. Nechali jsme to vytvořit a zarámovat rámařstvím, které pracuje i pro Pražský hrad,“ říká pronajímatel Fantovy kavárny Petr Patera.

Secesní atmosféru interiéru umocňuje i obří trojdílná tapeta ve stylu Alfonse Muchy a speciální Fantovy noviny. Pro kavárnu je připravuje Marijana Matoušková, její babička byla blízkou přítelkyní Fantovy dcery Evy. Malá Marijana jí říkala teto a uznávanému architektovi dědečku.

„Celé noviny jsou její práce, dává do toho své zážitky, fotografie, dopisy. Fantovy noviny jsou poklad, který tady tiskneme a zdarma rozdáváme lidem, aby si to mohli odnést domů a něco si o panu Fantovi přečíst.“

Poslechněte si celou reportáž z Fantovy kavárny.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související