Novinky v přijímacím řízení na střední školy s maturitou vnášejí zmatek do zaběhlého systému

21. leden 2015

Nově se do přijímacího řízení zapojuje další hráč, kterého na šachovnici postavilo Ministerstvo školství - svoji organizaci Cermat, která by do budoucna měla snad připravovat jednotné přijímací testy na všechny střední školy s maturitou. Letos se tak spouští pilotní projekt. Jeho výsledky ale budou brány na mnoha školách vážně a na základě těchto testů budou studenti také už skutečně přijímáni či odmítáni. V pořadu Třináctka Plus to vysvětlil Jiří Zelenda se společnosti SCIO, která dosud připravovala přijímací testy pro školy.

O přijetí studenta na školu dosud rozhoduje ředitel, takže je nyní dobré ve škole, kterou si vyberete, zjistit, jakému přijímacímu řízení dá přednost.

Varianty jsou čtyři

1. Škola si studenty vybírá sama na základě svých vlastních testů.
2. Škola vybere studenty bez přijímaček na základě předchozích studijních výsledků.
3. Škola přijme testy od společnosti Cermat.
4. Škola přijme testy od společnosti SCIO (nebo jejich část).

Rozdíl mezi testy od SCIO a Cermat jsou také v termínech a výsledcích

Gymnázia a střední školy s testy od Cermatu mají termíny zkoušek 15. dubna pro čtyřletá gymnázia a střední školy, pro šesti a osmiletá gymnázia pak 16. dubna. Hlásí-li se žák na 2 školy a obě mají testy od Cermatu, píše test jen jednou.

Ostatní gymnázia a střední školy s maturitou mají pro přijímačky určené dny od 22. do 30. dubna, aby si studenti mohli vybrat 2 školy a nehrozilo, že to bude v jednom termínu.

V lednu končí dny otevřených dveří na školách. Přihlášky na ně se podávají do 15. března. Takže je nejvyšší čas se začít připravovat, protože hlavně v Praze je situace nejsložitější. Především u osmiletých a šestitiletých gymnázií je daleko méně míst než zájemců o ně.

Jak se vyhnout stresu u přijímacích zkoušek?

„60% studentů se začíná připravovat v lednu, což je celkem v pořádku. Učit se můžete doma, po internetu, i na školách, kam se hlásíte, mají-li kurzy před přijímačkami, ale ideální je si tu situaci přijímacího zařízení navodit a alespoň jednou nanečisto vyzkoušet. Dělají se tzv. srovnávací zkoušky nebo přijímačky nanečisto. Dítě přijde do školy a v reálném čase a na opravdových testech z předchozích ročníků si v konkurenci ostatních dětí vyzkouší, jaké to je. Zjistí, jak testy vypadají, jak rychle utíká čas, že i ostatní mají stejné starosti a pochyby atd. Je to jakoby doopravdy, aby ho pak už v dubnu, při skutečných přijímačkách nic nezaskočilo," doporučuje Jiří Zelenda.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio