Místo pro amatérské umění, vzdělávání i sousedská setkání. Švandovo divadlo otevřelo Tvůrčí dům Elišky Peškové

27. září 2023 09:49

V polovině září se na pražském Smíchově veřejnosti poprvé otevřel Tvůrčí dům Elišky Peškové, který nese jméno mimořádné osobnosti české kulturní historie. Nový prostor zřizuje Švandovo divadlo spolu s městskou částí Praha 5.

Právě městská část zajistila celkovou opravu chátrající budovy v ulici Elišky Peškové 333/7. „Ten prostor je určený především pro amatérské, dětské a studentské umění, pro tvorbu. Budou se tady dít nejrůznější workshopy, konat společenská setkání, tematická odpoledne, budeme se vracet do minulosti Smíchova i do minulosti české,“ uvádí vedoucí Tvůrčího domu Elišky Peškové Vojtěch Nejedlý.

Cílem je také představovat osobnost Elišky Peškové. „Byla to herečka, autorka divadelních her, především lehčích komedií, byla to překladatelka a také manželka Pavla Švandy ze Semčic, který založil Švandovo divadlo.“

Vojtěch Nejedlý ale zdůrazňuje, že nový tvůrčí prostor je určený nejen profesionálům, ale především amatérským umělcům a široké veřejnosti.

„Je tady ateliér, ten bude pro pohybově méně náročné aktivity a workshopy. Budou se tam odehrávat pravidelná deskohraní, kdy si návštěvníci budou moci bezplatně zapůjčit deskovou hru. Bude tady klubovna, aktivity jako je music club, kdo trošku umí hrát třeba na kytaru, na housle, na jakýkoliv jiný nástroj, může přijít, zazpívat si, zahrát,“ vysvětluje vedoucí Tvůrčího domu Elišky Peškové.

Pohled do nově zrekonstruovaného dvora s venkovním posezením, na sál a zázemí pro účastníky

Srdcem budovy je multifunkční sál, který pojme až 60 diváků. Využívaný bude také dvůr pavlačového domu, kromě posezení u kávy poslouží pro společenské události a neformální setkávání.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související