Kristina Žantovská: Boj o Prahu

8. říjen 2018

Takže jsme „vás pustili na to“. Bude se vyjednávat o Praze. Hráčů mocných eg míří do křesla primátora dost.

O prsa vyhrála pravice, což nic nezaručuje. Pravolevo je už dlouho dost anachronické vymezování sil a politických programů, které v praxi mnohokrát selhalo. Nechme to tak, zatím nikdo nic lepšího nevymyslel.

Ondřej Neff: Pro levicové voliče je ANO zjevně atraktivnější než jejich ČSSD a KSČM

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Propad sociálních demokratů a komunistů byl očekávaný. Oranžovým předpovídaly výzkumy dokonce dvouprocentní výsledek, nakonec byl téměř tříprocentní. Jedno procento víc nebo míň nemění nic na tom, že šlo o fiasko. Oběma vyluxovalo hlasy hnutí ANO a komunistům urvala kus masa Okamurova SPD.

Vývěsní štít nikdy neříká, co se v krámě skutečně prodává. Všichni si ještě pamatujeme vládu pana doktora Béma, jeho horolezecké výšlapy byly de facto to nejlepší, co kdy pro Prahu udělal.

Teď k podstatě věci. Město je místo pro život lidí. Žádná jiná priorita neexistuje. Všechna rozhodnutí by měla projít tímhle kafemlýnkem. A pro život i těch, co nemají prachy nebo nevypadají podle našeho gusta. Město není třeba čistit od lidí, kteří se nám nelíbí, to dělali komunisti, ale integrovat je a hledat řešení.

Takže pánové, chceme město, ve kterém se dá žít, ve kterém se dá dýchat, ve kterém se dá bydlet a ve kterém se dá chodit po ulicích. Tak jednoduché to je.

Pro koho bude zlatý primátorský řetěz?

Město, kde auta nemají přednost a ti, co jezdí městskou dopravou, nejsou „socky“. Město, kde se apeluje a dělá všechno pro to, aby se po něm chodilo a nejezdilo auty. Město, které svou dopravu řeší obchvatem a mimo jeho historické centrum.

Petr Holub: Výsledek ČSSD je katastrofální. Může se stát, že úplně zanikne

ČSSD

Komunální volby tradičně ovládli nezávislí kandidáti, kteří představují dvě třetiny zvolených zastupitelů. Z celostátních stran jsou pak nejsilnější lidovci, hnutí STAN a ODS. Mírně také posílilo hnutí ANO.

Město, které má tolik zeleně a pečuje o ni, protože ví, že každý strom produkuje víc kyslíku, než spotřebuje, a štědře nám přenechá dost na to, co sami dýcháme.

Město, do jehož centra se vrátí Pražané. Vždycky v něm žili a měli tam všechno, co k životu člověk potřebuje. Inspirací je dostatek, ve Frankfurtu nad Mohanem si postavili „nové staré město“, tak jak vypadalo, než ho válka zničila. Obyvatelé Frankfurtu jsou nadšení, radnice hrdá na své rozhodnutí.

Město, jehož historické jádro od roku 1992 zapsané na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, získává turismem věhlas i peníze, ale váží si samo sebe a nedělá z jeho pupku arénu pro pivní trakaře a řvoucí paviány odevšad.

Město, které má policii v ulicích a ne ve služebnách, kde se beznadějně potýká s papírovou administrativou.

Zasedání poroty II. soutěžní kategorie Rozhlasová hra - předsedkyně Kristina Žantovská

Město, kterému nediktují ošklivou a nevkusnou podobu developeři za souhlasu stavebních úřadů. Které si chrání a respektuje genia loci, svou historii a kulturu, a v němž developeři za lukrativní zakázky lidem něco vrací. Inspirujte se, pánové, Josefem Hlávkou, kapitalistou, který sloužil národu.

No, pro začátek to stačí, počkejme si na to, kdo si ten zlatý primátorský řetěz nakonec pověsí kolem krku.

Spustit audio