Petr Holub: Výsledek ČSSD je katastrofální. Může se stát, že úplně zanikne

7. říjen 2018

Komunální volby tradičně ovládli nezávislí kandidáti, kteří představují dvě třetiny zvolených zastupitelů. Z celostátních stran jsou pak nejsilnější lidovci, hnutí STAN a ODS. Mírně také posílilo hnutí ANO.

Podle komentátora Petra Honzejka z Hospodářských novin je politická scéna fascinována Prahou, kde ANO skončilo až páté, což je pro premiéra Andreje Babiše (ANO) potupný výsledek, zvlášť když volby v hlavním městě označil za důležité. 

Jiří Pehe: Hnutí ANO se rýsuje Pyrrhovo vítězství

Volební štáb hnutí ANO v obchodním domě Kotva v Praze

Výsledky senátních i obecních voleb jsou do jisté míry neúspěchem pro hnutí ANO navzdory tomu, že je, čistě formálně, nejúspěšnějším stranickým subjektem jak v obecních volbách, tak v prvním kole voleb senátních.

„Převládající interpretace opozice, že Babiš narazil na své limity, je zavádějící,“ tvrdí Honzejk s odkazem na vítězství ANO ve všech krajských městech mimo Prahy a Liberce i postup deseti kandidátů do druhého kola senátních voleb.

Komentátor Deníku Referendum Patrik Eichler se v této souvislosti domnívá, že by se mělo začít debatovat o zavedení výdajových limitů i pro komunální volby. Pokud je totiž nějaký subjekt schopen vynaložit trojnásobek toho, co ostatní, pak nejde o rovné podmínky.

„Překvapilo mě, s jak málo penězi se dá porazit kampaň za desítky milionů. Demonstroval bych to na uskupení Praha sobě, které udělalo lepší výsledek než hnutí ANO, které oblepilo Prahu a ve velkém rozdávalo guláš a pivo,“ reaguje Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu.

Petr Žantovský: ODS jako fénix z popela?

Zprava předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Fiala, místopředsedkyně strany Alexandra Udženija, předseda poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura, kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda a místopředseda strany Miloš Vystrčil oslavují

Občanská demokratická strana je podivuhodný úkaz na naší politické scéně. Jako první počátkem 90. let definovala sám pojem politického stranictví jako aktivní výraz společně sdílené a do praxe převáděné ideologie. To bylo dílo především prvního předsedy Václava Klause.

Všímá si také faktu, že ODS se sice stylizuje do role jediné alternativy k hnutí ANO, očekává ale, že právě tyto dva subjekty spolu budou v řadě krajských měst spolupracovat.

„Úspěch ODS je výrazný, ale je otázka, jestli nemohl být větší,“ zamýšlí se Honzejk a srovnává pražskou kampaň namířenou proti anarchii a bezdomovcům s věcnější a zábavnější kampaní v Brně, kde strana sice skončila druhá, ale podařilo se jí ze dvou třetin vyplnit svůj volební potenciál. Naopak v Praze jen z poloviny.

ODS se musí rozhodnout, jestli se bude profilovat autoritářsky, nebo liberálně.
Petr Honzejk

ČSSD na dně?

Největší ztráty naopak utrpěli komunisté a sociální demokraté. „Vůbec si nemyslím, že se ČSSD odráží ode dna, jak říká předseda Jan Hamáček. Výsledek je katastrofální – horší, než měla ODS před čtyřmi lety – a sestup může dále pokračovat. (...) Může se stát, že sociální demokracie úplně zanikne,“ říká komentátor týdeníku Echo Petr Holub.

Připomíná případ Jiřího Zimoly, který se stal prvním místopředsedou strany navzdory aféře s nákupem nemovitosti na Lipně. „Pokud se fungování strany nezmění, tak nepomůže, že ve čtyřech městech nad 10 000 obyvatel vyhrají úspěšní starostové. Sociální demokracie skončí v této zemi a bude to správně,“ dodává.

Překvapila mě míra volebního debaklu komunistické strany a kladl bych si otázku, zda ho může předseda Vojtěch Filip a nedávno zvolené vedení přežít.
Patrik Eichler

Podle Hartmana udělala ČSSD hrubou chybu, když nenapodobila ODS, která před lety odešla do opozice, obměnila vedení a snažila se získat zpět důvěru voličů.

Ondřej Neff: Pro levicové voliče je ANO zjevně atraktivnější než jejich ČSSD a KSČM

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Propad sociálních demokratů a komunistů byl očekávaný. Oranžovým předpovídaly výzkumy dokonce dvouprocentní výsledek, nakonec byl téměř tříprocentní. Jedno procento víc nebo míň nemění nic na tom, že šlo o fiasko. Oběma vyluxovalo hlasy hnutí ANO a komunistům urvala kus masa Okamurova SPD.

Hartman poukazuje na to, že strana není dlouhodobě schopna obsadit post ministra zahraničí: „A když už kandidáta najde, tak je to volební lídr na Praze 7, který nezískal ani dvě procenta,“ pokračuje.

„Stabilita je to, co politické strany ohrožuje. Ve chvíli, kdy začnete udržovat to, čeho jste dosáhli, tak to nutně vede ke ztrátě voličské podpory. Přestanete být zajímaví, určovat témata a politický provoz. A to se přesně stalo sociální demokracii,“ přidává se Eichler.

TOP 09 v krizi

Honzejk připomíná i případ TOP 09, která se podle něj stává lokální pražskou stranou a celostátně přišla o tři pětiny zastupitelů. Strana by se prý měla dohodnout s hnutím STAN na vytvoření subjektu, který jí pomůže překonat existenční krizi, která může být fatální.

Jiří Leschtina: Pražská jistota den poté? Boj o primátora začíná a nic není rozhodnuto

Jednání Pirátské strany a Spojených sil pro Prahu, 7.10.2018

Po infarktovém sčítání výsledku komunálních voleb v Praze přišlo euforické ráno zejména pro Piráty, občanskou iniciativu Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Právě na půdorysu těchto třech uskupení se rozjíždí jednání o vytvoření nové koalice na pražském magistrátu.

„TOP 09 vždy byla jen příležitostnou stranou, jejímž vznikem se řešila krize pravice. Po minulých volbách bylo jasné, že se musí změnit,“ reaguje Holub. Pokud by se předseda strany Jiří Pospíšil stal pražským primátorem, mohl by být vyzyvatelem Andreje Babiše. A ne nutně pod značkou TOP 09, ale jako vůdce širší koalice.

Piráti jsou prý příkladem toho, že vždy bude snaha vstupovat do politiky s novými subjekty. Přestože jsou ale podle Holuba považováni za stoupající hvězdu české politiky, tak nedopadli o mnoho lépe než právě TOP 09 a za čtyři roky můžou dopadnout stejně.

„Jejich přínos je, že se zaměřili na mladé. To ty staré strnulé strany nedokázaly,“ všímá si Holub. „Byli druzí v Praze a jejich lídr se může stát primátorem. Pokud to vezmou, bude to poprvé, kdy budou muset udělat něco jiného, než kontrolovat a kritizovat,“ uzavírá Honzejk.

autoři: Radko Kubičko , ert

Související

  • Lukáš Jelínek: Síla osobnosti

    Ačkoliv se volební účast nezměnila, leckde se bude na radnicích přepřahat. Ukazuje se, že tam, kde měli schopné starosty a zastupitele, dokázali občané ocenit jejich práci.

  • Alexandr Mitrofanov: Oranžová klouže dolů

    Předseda ČSSD Jan Hamáček se v průběhu sčítání výsledků komunálních a senátních voleb tvářil způsobem, který my starší známe z chování zástupců moci před rokem 1989. 

  • Jiří Pehe: Hnutí ANO se rýsuje Pyrrhovo vítězství

    Výsledky senátních i obecních voleb jsou neúspěchem pro hnutí ANO navzdory tomu, že je formálně nejúspěšnějším subjektem v obecních volbách i v prvním kole voleb senátních.