Kachna v kyselým zelišti

O svatém Jiří jste asi většinou slyšeli. Tentokrát se dozvíte, že to byl svátek spojený nejen s hady štíry, ale třeba i s kachnou v kyselým zelišti. Jak ji připravit, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kachna
  • 70 dkg červeného kysaného zelí
  • 30 dkg uzeného masa (lepší ne úplně libové)
  • sůl
  • kmín
  • 15 dkg sádla

Omytou a osušenou kachnu osolíme zevnitř i zvenku. Zelí necháme okapat a překrájíme na drobnější kousky. Uzené pokrájíme na drobné kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme zelí a společně smažíme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Podle chuti osolíme a osladíme. Směs zelí a masa nacpeme do břišní dutiny kachny a pod kůži. Otvor sepneme dřevěnou špejlí. Dáme do pekáče, bohatě okmínujeme a pokapeme sádlem. Podlijeme trochu vodou a přikryté dáme do vyhřáté trouby. Upečeme doměkka. Během pečení občas přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.