Cuketové špagety
Pro milovníky zeleninových jídel mám vynikající tip na vydatný pokrm jen a pouze ze zeleniny.
Přitom talíř plný špaget s omáčkou se zdá jako běžné jídlo, jenže my si je vyrobíme trochu jinak. Naše špagety totiž budou mít zelenou barvu, protože jsou z cukety. Jak na ně? Budou nám stačit dvě delší cukety, asi půl kila cherry rajčátek, česnek, cibule, olivový olej, parmazán, sůl a pepř.
- 2 střední cukety
- 500 cherry rajčat
- 1 menší stroužek česneku
- 1 cibule
- parmazán
- olivový olej
- sůl, pepř
- hrst bazalkových listů
Cuketu si omyjeme a škrabkou na špagety naškrábeme na dlouhé proužky. Tady máme v podstatě hotovo, protože žádné vaření v osolené vodě není potřeba, mohou zůstat syrové a dají se tak jíst. Co by se ale dalo doporučit, pokud vás představa pojídání syrové cukety příliš nevoní, je hodit proužky na chvíli na pánev a na trošce olivového oleje je nechat prohřát a malinko změknout.
Omáčku si vyrobíme snadno – na pánvi orestujeme jemně nakrájenou cibuli a kousky česneku na olivovém oleji. Vhodíme překrájená cherry rajčátka, hrst nasekané bazalky a prohřejeme. Do omáčky se dá přidat prolisovaný česnek, kousek cukety nakrájené na kostičky i strouhaný parmezán. Stačí opravdu jen několik minut, omáčku důkladně dochutit solí a čerstvě mletým pepřem a je hotovo. Na talíř pak navršíme špagety, přelijeme omáčkou a zasypeme další hrstí nasekané bazalky.
Související
-
Variace šneků z listového těsta
Nejrychlejší občerstvení, kde dáme na výběr každému, kdo si u nás chce dát něco na zub, jsou všelijaké tyčinky, rolády a šneci z listového těsta.
-
Plněná pečená jablka
Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka