Chystáte se někomu půjčit peníze? Na dobré slovo zapomeňte

1. říjen 2014

"Půjčit ano, ale velmi opatrně a pečlivě zvážit komu, na co, kolik a hlavně za jakých podmínek, aby návratnost poskytnuté půjčka byla bezproblémová. Na falešnou hru v rodině a půjčování na dobré slovo zapomeňte," radí JUDr. Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů.

Půjčování tzv. "na ústa" by nemělo být nikdy, ani mezi příbuznými. Nestačí ani převod z účtu na účet, byť s uvedením hesla "půjčka". Chybí tam totiž pravidla jejího naplnění. Vždy je potřeba písemná smlouva mezi věřitelem a dlužníkem.

„Potěšení z půjčování by mělo být oboustranné, na straně věřitele i dlužníka. Tedy při poskytnutí peněz, ale i jejich včasném a správném vrácení. Určitě se nestyďte zajistit si půjčku smlouvou a je-li obnos vyšší, tak i notářským zápisem, kdy dlužník souhlasí s vykonavatelností - pokud nesplatí, jak má, může se věřitel přímo obrátit na exekutora. Tím se věřiteli zkracuje cesta k dosažení cíle, odpadá totiž soudní jednání," vysvětluje doktor Staněk.

Česká asociace věřitelů funguje 8 měsíců a vznikla právě proto, aby narovnala vztahy mezi věřiteli a dlužníky.

Odpovědi na nejčastější dotazy z online poradny asociace najdete v záznamu pořadu Třináctka Plus.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.