Akt o svobodě médií je spásná legislativa, hodnotí mediální expert

Svoboda médií se podle Evropské komise v řadě členských států EU zhoršuje. Receptem k nápravě má být nová unijní legislativa – Akt o svobodě médií, který je ve finální fázi schvalování. Podle mediálního experta Rekonstrukce státu Martina Luhana jde o svým způsobem spásnou legislativu. „Dává do ruky náboje občanské společnosti v zemích, kde svoboda médií trpí,“ tvrdí v novém vydání podcastu Bruselské chlebíčky.

Nová společná unijní pravidla by měla řešit hlavní hrozby, s nimiž se média potýkají: politické tlaky, ekonomické problémy či příliš velkou koncentraci v rukou jednoho majitele. Má mimo jiné bránit nátlaku na novináře, aby museli vyzradit své zdroje.

Martin Luhan

Opora pro občanskou společnost

Omezená bude ovšem vymahatelnost této legislativy. Podle Martina Luhana však Akt o svobodě médií přesto přinese výrazné zlepšení situace:

„I kdyby nám nedával nic jiného, i kdyby to unijní právo bylo zcela bezzubé vůči tomu, co se děje v jednotlivých zemích, tak dává oporu pro aktivitu občanské společnosti. A to myslím, není málo. Když mají nějakou oporu, tak mohou dosáhnout změn.“

Média budou mít nově povinnost zveřejňovat informace o své vlastnické struktuře, tedy i to, zda jsou přímo či nepřímo vlastněna státem, což má přispět k jejich větší nezávislosti. Budou také muset informovat o prostředcích získaných z reklamy zadané státem a o státní finanční podpoře.

Prospěšný kompromis

Proti nové legislativě zejména zpočátku důrazně protestovala část vydavatelů. Argumentovali tím, že nová pravidla svobodu médií naopak omezí. S tím však Martin Luhan nesouhlasí. I kritika vydavatelů se podle něho mezitím částečně uklidnila.

Čtěte také

„Postoj vydavatelů a těch, na které se má vztahovat regulace, je defenzivní vůči jakékoli takovéto regulaci. To ostré odsouzení, ta ostrá reakce byla očekávaná. Předpokládám, že i politici ji očekávali. A dnes se ukazuje, že se dokázali shodnout na kompromisu, který bude jednoznačně média chránit a mediální pluralitě spíš prospívat,“ říká.

Jaké bude mít Akt o svobodě médií dopady na Česko? Co v něm chybí? A proč při vyjednávání členských států vyvolával spor zákaz špehování novinářů? Poslechněte si nejnovější epizodu Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související