Média podle většiny Čechů nejsou nestranná. Politici tím veřejnost léta masírují, říká expertka

24. červenec 2023

Česká média podle víc než dvou třetin lidí příliš straní vládě nebo opozici. Vyplývá to ze společného výzkumu agentury STEM a Institutu EUROPEUM, do kterého měly Bruselské chlebíčky možnost jako první nahlédnout. Data potvrzují setrvalý trend klesající důvěry v média, Česko je na tom v některých ohledech hůře než Polsko nebo Slovensko. Podle expertky na média Alice Němcové Tejkalové z FSV UK v Praze to souvisí krom jiného s útoky politiků na novináře.       

Z dat STEMu a Institutu EUROPEUM také vyplynulo, že se média veřejné služby podle mínění většiny Čechů a Češek vyhýbají kritice vlády. „Část veřejnosti nevnímá veřejnoprávní média jako dostatečně ostrého kontrolora činnosti vlády,“ vysvětluje spoluautor výzkumu Jaromír Mazák z agentury STEM.

Stačí sociální sítě

Jaromír Mazák

Podle Alice Němcové Tejkalové jde i o odraz toho, že část politických elit dlouhodobě na média útočí: „Někteří z politiků si vyloženě vybírají veřejnoprávní média. V dnešní době, kdy nepotřebují mediální platformu, aby se dostali k fanouškům a voličům a mohou je oslovit napřímo přes sociální sítě, aniž by čelili kritice, je daleko větší sklon lidí věřit, že některé médium poškozuje jejich člověka nebo se vyhýbá kritice jiných,“ upozorňuje mediální expertka, která byla hostem Bruselských chlebíčků.

To, jak v posledních letech prorůstá PR s žurnalistikou, je alarmující
Alice Němcová Tejkalová

Za dlouhodobý pokles důvěry si podle ní ale novináři z části mohou sami. „To, jak v posledních letech prorůstá PR s žurnalistikou, je alarmující. Někteří kolegové a kolegyně, kteří sedí na výkonných pozicích, se mnou nebudou souhlasit; řeknou mi, že je to důležité pro byznys, jinak by na novináře neměli peníze a podobně. V dlouhodobém horizontu jde ale o naprostou medvědí službu novinařině,“ upozorňuje Němcová Tejkalová. Problematické podle ní je také stírání hranic mezi novinářskou profesí a influencerstvím a rozrušování etických standardů.

Jak je na tom Česko s důvěrou v média a novinářskou svobodou ve srovnání s dalšími evropskými státy? Proč i novináři mají tendenci nevěřit institucím? A je možné ztracenou důvěru získat zpět? Poslechněte si novou epizodu Bruselských chlebíčků.

autoři: Viktor Daněk , agf
Spustit audio

Související