Zvažuji, že se z Karlštejna odstěhuji, chci si koupit v okolí domek, říká kastelán hradu

21. září 2019

Hostem Lenky Vahalové byl kastelán hradu Karlštejn Lukáš Kunst. Společně pozvali na Karlštejnské vinobraní, na které můžete vyrazit už příští víkend. Také prozradili, na jaké novinky na hradě se můžete těšit nebo jak se mu na Karlštejně žije.

Lukáš Kunst je poměrně čerstvým kastelánem. Chystá proto na hradě určitě novinky. Zároveň prozradil, jak to vypadá s rekonstrukcí Karlštejna. „Budeme budovat nové návštěvnické centrum a budeme jaksi rehabilitovat suterén Císařského paláce, kde jsou poměrně nešikovně umístěny veřejné toalety ze 70. let, takže ty se budou přesouvat. Ta změna není úplně vizuální, spíš provozní, ale zlepší se pohodlí návštěvníků. Vznikne také víceúčelový sál…,“ popisuje kastelán opravu hradu.

A jak to bude v době oprav s návštěvnickými hodinami? „Naší snahou je, aby se Karlštejn nezavíral, a nemáme v plánu ho zavírat. Může se samozřejmě stát, že budeme muset na jeden den zavřít,“ říká Kunst.

Když mám den volna, snažím se z hradu odjet

A jak se kastelánovi na Karlštejně žije? „Musím říct, že jsem najel na systém, že už nepracuji sedm dní v týdnu, protože to prostě nejde. Takže když mám volný den, tak se snažím z hradu odjet, abych si dal trochu odstup a abych si vyčistil hlavu. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo v okolí Karlštejna koupit nějaký domek nebo si ho nechat postavit a na Karlštejn potom dojíždět jako do práce,“ dodává.

Chcete vědět, co vše vás letos čeká na Karlštejnském vinobraní nebo v době adventu? Poslechněte si audioarchiv nebo se podívejte na videozáznam.

autoři: Lenka Vahalová , jp