Zpožďují se vám hodiny na mikrovlnkách? Příčinou je spor mezi Kosovem a Srbskem

8. březen 2018

Spor mezi Kosovem a Srbskem je údajně příčinou toho, že mnoho radiobudíků či hodin v mikrovlnných troubách jde už několik týdnů až o šest minut pozadu. Postiženo je 25 zemí Evropy včetně Německa, informovala ve středu agentura DPA s odvoláním na evropské sdružení provozovatelů přenosových sítí ENTSO-E. Vyjádření provozovatele české elektroenergetické přenosové soustavy se ČTK nepodařilo získat.

Sdružení upozorňuje, že politické rozmíšky mezi oběma balkánskými zeměmi zapříčinily nedostatečné zásobení přenosové sítě elektřinou a odchylky ve frekvenci střídavého proudu. ENTSO-E vyzvalo k urychlenému řešení situace i na politické úrovni, jinak prý bude riziko odchylek trvat.

Jednoduché radiobudíky a kuchyňské hodiny využívají k výpočtu času přesnou hodnotu frekvence v přenosové soustavě. Její odchylky poté způsobují zrychlování či zpomalování hodin. V Evropě má elektrický proud tradičně frekvenci téměř přesně 50 hertz. Silnější odchylky způsobené například příliš vysokou nebo příliš nízkou spotřebou elektřiny se snaží distributoři vyrovnávat. Frekvence zpravidla kolísá o několik setin hertze, což hodinám slouží k udávání taktu, vysvětluje DPA.

zdroj: ČTK
Spustit audio