Ženy z azylového domu v Praze 2 pomáhají třídit odpad. Díky tomu získávají zpět pracovní návyky

15. únor 2019 12:00

Nepořádek u kontejnerů na tříděný odpad v Praze 2 nově uklízejí ženy z tamního azylového domu Naděje. Práci jim nabídlo vedení městské části. Ženy, které často žily na ulici, si tak vydělají peníze a získají pracovní návyky.

„Vytřídíme, nandáme to do pytlů, necháme to tady a oni to pak na svozu vyvezou,“ říká pracovnice Michaela. Kromě ní chodí ke kontejnerům uklízet ještě další čtyři její spolubydlící z azylového domu.

Něco málo si za dvě hodiny práce vydělají, hlavně ale získají pravidelné pracovní návyky, vysvětluje vedoucí azylového domu Naděje Aleš Strnad. „Je to nějaké znovuobnovení pracovních návyků, těch rituálů, kdy se člověk učí, že je běžné ráno vstát, nasnídat se, udělat hygienu a jít do práce. Zároveň když jsem se bavil se zapojenými ženami, tak oni to vnímají jako prospěšný nejen pro sebe, ale i pro tu společnost.“

„Já jsem před tím neměla žádnou práci, protože se dostávám z ulice. A docela mi to pomohlo na rozjezd,“ přiznává pracovnice Michaela.

Spolupráci s azylovým domem navrhla radnice Prahy 2, říká radní pro bezpečnost Michal Zuna z TOP09. „Ten pilotní projekt poběží do konce března. Pokud se projekt osvědčí, a bude zájem jak z jedné, tak z druhé strany, tak v tom budeme určitě rádi pokračovat, popřípadě rozšíříme spolupráci.“

Ženy v ulicích uklízejí od konce ledna.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio