Zemřel reportér Českého rozhlasu Jaroslav Skalický. Pro rádio pracoval 38 let

9. červenec 2019

Reportér Českého rozhlasu Jaroslav Skalický náhle zemřel v neděli 7. července. Bylo mu pouhých 63 let. Jeho hlas zazníval v rádiu od roku 1981 a téměř každý den ve vysílání Radiožurnálu – ať už šlo o reportáže, přímé přenosy či v poslední době historická témata.

„Přišli jsme o skvělého kolegu a rozhlasáka tělem i duší. A zároveň také o jednu z osobností, které pomáhaly utvářet současnou tvář zpravodajství Českého rozhlasu. Úmrtí Jaroslava Skalického mě hluboce zasáhlo. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast jeho rodině i všem jeho blízkým,” uvedl generální ředitel České rozhlasu René Zavoral.

Jaroslav Skalický se narodil 3. dubna 1956 v Pardubicích. V letech 1975–1979 vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (kde později získal i doktorský titul) a po roční vojenské službě nastoupil v roce 1981 do Československého rozhlasu. První zkušenosti sbíral ve zpravodajské směně, od roku 1985 pak působil v redakci Dobrého jitra, která zásadně ovlivnila jeho rozhlasové působení. Tento vysílací blok měl téměř milionovou poslechovost a Jaroslav Skalický si v tomto týmu mohl osahat řadu žánrů i profesí. Kromě moderace rozvíjel i redaktorské a především reportérské řemeslo.

Po pádu totality byl Jaroslav Skalický parlamentním zpravodajem a byl jedním z novinářů, kteří takřka v přímém přenosu sledovali v tehdejším Federálním shromáždění rozpad Československa. Následně ho zlákala ekonomická redakce. V letech 1993–1995 působil v Rádiu Alfa – prvním soukromém celoplošném rádiu v Česku. Odstup od konzervativního zpravodajství získal i díky zkušenostem ze zahraničí, konkrétně na stáži v britské BBC. I díky tomu byl po návratu do Českého rozhlasu průkopníkem modernějšího stylu zpravodajství. Začal například informovat o kurzech české koruny a přišel i s praktickou novinkou – autorskými podpisy na konci příspěvků.

Televizní diváci ho znali jako průvodce několika sérií cestopisného seriálu Postřehy odjinud, ve kterém osobitým způsobem přiblížil krásy Slovinska, Španělska, Portugalska, Itálie nebo Chorvatska. Čerpal při tom z vlastních cestovatelských zážitků – psal pro časopis Lidé a země a později pro Země Světa. Podílel se také na dokumentárních cyklech České televize Zašlapané projekty, Ta naše povaha česká a Osudové okamžiky.

Rozhlasu ale Jaroslav Skalický zůstal věrný po celý život. Velmi ho bavilo živé vysílání. Dokazoval to mnoho let při komentování přímých přenosů slavnostního předávání státních vyznamenání 28. října. V posledních letech se pak věnoval speciálním seriálům a zaměřil se také na historii. Skvěle pracoval s archivními zvuky, ale vydával se i po stopách významných událostí.

autor: jp
Spustit audio