Ze stropu pražského hlavního nádraží kape voda. Na vině má být parkoviště nad budovou

18. únor 2019 10:06

Odbavovací halu pražského hlavního nádraží zdobí provizorní hrazení a kbelíky, které zachytávají vodu kapající ze stropu. Takový pohled nyní nabízí budova nejen turistům. Podle Deníku je na vině silnice a parkoviště nad nádražím. Budova přitom před sedmi lety prošla rekonstrukcí za téměř miliardu korun. Nicméně oprava střechy její součástí nebyla. Správa železniční dopravní cesty to teď chce napravit.

Oprava ale nebude rychlá ani snadná. „Prostá oprava problém zatékání neodstraní, je nutné provést celkovou rekonstrukci, která by měla být realizována ve spolupráci s Technickou správou komunikací,“ uvedla pro Deník mluvčí Správa železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

„Bude zahrnovat komplexní obnovu železobetonové konstrukce stropní desky v oblastech průsaků, včetně rekonstrukce mostního svršku,“ doplnila.

Technická správa komunikací spravuje jak silnici nad budovou, tak parkoviště. Na dotazy Deníku TSK neodpověděla. Parkoviště by tak mohlo zmizet. Částečně by ho mohla nahradit klidová zóna, jak už dříve řekl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Rekonstrukce budovy, která vyšla na miliardu korun, se přitom uskutečnila před sedmi lety. Oprava střechy však podle bývalého nájemce firmy Grandi Stazioni nebyla součástí kontraktu, a proto střecha nebyla opravena.

Kvůli hlavnímu nádraží vede se SŽDC několik soudních sporů bývalý nájemce, společnost Grandi Stazioni.

Firma kvůli nádraží podala na SŽDC celkem čtyři žaloby. Požaduje v nich určení vlastnického práva ke staré i nové hale nádraží a zároveň se domáhá náhrady škody za neprodloužení nájmu a zaplacení prostavěných nákladů. Soud zatím pravomocně rozhodl pouze v jedné z nich, když zamítl nároky firmy na vlastnictví Fantovy budovy.

autor: ako | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy