Zastřešení Spořilovské spojky je jednou z našich priorit, tvrdí starosta Prahy 4 Ondřej Kubín

Frekventovaná doprava, místa, u kterých je nutná rekonstrukce, nebo zavřené biotopové koupaliště Lhotka. O těchto aktuálních problémech Prahy 4 mluvil v pořadu K věci starosta městské části Ondřej Kubín z ODS.

Spořilovská spojka, která slouží jako tranzitní komunikace, patří mezi dopravně nejfrekventovanější místa v Praze. Obyvatele dlouhodobě zatěžuje hluk a znečištění, proto se už řadu let řeší její zastřešení.

„Toto volební období je to jedna z našich velkých priorit. Setkali jsme se s pochopením magistrátu a už jsou vyčleněny prostředky na projektovou dokumentaci, takže věříme, že ten projekt opravdu posuneme,“ doufá Ondřej Kubín.

Kromě omezení hluku by toto řešení mělo význam i z hlediska propojení částí Spořilova. „Zacelí se jizva mezi starým a novým Spořilovem. Vznikne tam ideálně sportovně rekreační zóna, nějaká parkovací místa. Problém je samozřejmě v nákladovosti toho projektu, to budou vyšší stovky milionů korun, v současné době spíš někde kolem jedné miliardy.“

Okolí stanic metra

O proměnu se Praha 4 snaží také v pasáži u metra Budějovická. „Praha 4 jako taková ty pozemky nevlastní a je to pro nás velký problém, narážíme na složité majetkoprávní vztahy. Takže máme vícero partnerů, se kterými musíme komunikovat, a spíš je to o tom, že je tlačíme, než abychom reálně my mohli něco začít,“ vysvětluje Ondřej Kubín.

Nová budoucnost by měla čekat stanici metra Kačerov, kde je naplánovaná rekonstrukce, vybudování nových eskalátorů a výtahu pro bezbariérový přístup.

„Zároveň existuje developerský projekt, který by zrevitalizoval tu stanici jako takovou. Takže i nad samotnou stanicí by měla vzniknout nějaká výstavba, nějaký komerční prostor a to území by mělo doznat výrazné proměny.“

Proč hygienická stanice zavřela biotop Lhotka? A budou se revitalizovat některá sídliště? Poslechněte si celý rozhovor k věci.

Související