Zanedbané místo na Florenci nahradilo Manifesto, malá oáza kultury a gastronomie

Několik metrů od autobusového nádraží Florenc ležel špinavý a zanedbaný pozemek. Teď tam je Manifesto, dočasné centrum kultury a gastronomie, postavené z kontejnerů.

„Manifesto má jednu ulici i malé náměstí. Architekturu jsme přizpůsobili tak, aby se tady lidé cítili příjemně. Naším cílem je vrátit život do takového zanedbaného místa a to přesně se stalo. Lidé se sem naučili poměrně brzy chodit. Kromě jídla si tady večer mohou poslechnout hudbu předních pražských dýdžejů, každé pondělí promítáme filmy z distribuce Aerofilms, konají se tady workshopy, je tu skutečně živo," vypočítává přednosti Manifesta Radka Ondráčková z organizace Resite, která se zabývá zvelebováním veřejného prostoru.

Manifesto na Florenci

O výzdobu se postaral žižkovský prostor Haenke Botanical Lab, který do Manifesta přivezl zelenou instalaci z projektu Viktoria Pragensis. Zajímavá na Manifestu je i jeho dočasnost, stojí totiž na pozemku k zastavění.

Manifesto na Florenci

„Nevíme přesně, jak dlouho tady budeme, řádově několik měsíců. Ale vzhledem k tomu, že samotné postavení Manifesta trvalo pouhých 9 dní, nemáme problém se rychle sbalit a zase vyrůst někde jinde," dodává s úsměvem Radka Ondráčková. Zájem prý předběžně projevily Praha 6 a 8.

Manifesto na Florenci
Spustit audio