Žalobce obvinil 18 policistů ze zneužití pravomoci a úplatkářství

31. červenec 2011

Státní zastupitelství obvinilo osmnáct policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Všichni měli nelegálně pracovat pro filmové produkce a za policejní činnost pro soukromé osoby pobírali úplatky. Jednoho z policistů se stále nepodařilo zadržet, protože je v zahraničí.

Z 18 obviněných jich 16 pracuje na Krajském ředitelství police v hlavním městě, jeden zastává vedoucí funkci na ředitelství středočeské policie a další je z Inspektorátu cizinecké policie v Praze Ruzyni.

Obvodní soud pro Prahu 1 teď rozhoduje o tom, jestli organizátora akce, který své kolegy nelegálně pro tuto práci najímal, vezme do vazby. Radiožurnálu to řekla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová.

Jde o akci, na které pracoval dosud největší počet policejních inspektorů – bylo jich sto. Případ, který měl krycí název Melta, šetřila policejní inspekce od začátku roku.

„Díky naší akci se podařilo rozkrýt celý systém organizované skupiny, kde se policisté nechávali nelegálně najímat na práci pro firmu, která zajišťovala různé činnosti pro filmový průmysl. Tito policisté pobírali úplatky za to, že ve svém volném čase poskytovali policejní činnosti, a to pro soukromé osoby,“ uvedla Radka Sandorová.

Doplnila, že policisté pracovali pro soukromé osoby i v době, kdy si brali neschopenku pro nemoc. Také využívali služební stejnokroje a zbraně, nebo jejich plastové napodobeniny.

Zneužívání policejních informací

„Policisté někdy záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem a také zneužívali policejní informační systém, aby mohli zjistit informace o majitelích motorových vozidel, která parkovala v místech vyhrazených pro natáčení. V nejednom případě se také uvolňovali ze služeb, které měli plánované na svém oddělení,“ řekla mluvčí.

Někteří policisté dokázali podle ní sloužit pro soukromou firmu až 36 hodin a pak nastoupili službu ke svému policejnímu útvaru. Několikrát se také stalo, že lidé tyto policisty žádali o pomoc, ale ti odmítli zakročit.

Za každou akci policisté dostávali zhruba dvou tisícovou odměnu a za rok si podle Inspekce přišli na několik set tisíc korun. Celé to trvalo deset let.

autoři: luh , mve , eve
Spustit audio