Začínáme podnikat

18. leden 2016

V odpoledních poradnách Ivana Navrátilová po dobu dvou týdnů probírala povinnosti, ale i práva související s podnikáním. Radila Lucie Rytířová ze společnosti Deloitte ČR.

Jak začít?

Když získáme živnostenský list, musíme se dojít zaregistrovat na finanční úřad. "Žádné zálohy na daň zatím platit nebudete. Pak se musíte zaregistrovat na okresní správě sociálního zabezpečení a ve zdravotní pojišťovně, tam ale minimální zálohy platit musíte,“ říká Lucie Rytířová.

Kdy se poprvé platí daň?

Příjmy ze samostatné činnosti se zdaňují v daňovém přiznání, které se podává po skončení kalendářního roku, termín je 1. dubna dalšího roku, stejná lhůta platí i pro zaplacení daně. „Pokud využíváte služeb daňového poradce, můžete zaplatit daň až k 1. červenci. A pokud máte příjmy ze zahraničí, pak až na podzim,“ vysvětluje Lucie Rytířová.

Jak se vypočítává daň?

„Daň se vypočítá tak, že sečtete všechny příjmy za kalendářní rok. Pokud vystavíte fakturu v prosinci a platba vám přijde až v lednu, tak ji zahrnete až do dalšího roku. Od všech příjmů se pak odečtou související náklady, anebo můžete uplatnit výdajový paušál, který se stanovuje procenty,“ říká Lucie Rytířová, a dodává, že paušální výdaje jsou výhodnější u příjmů do 2 milionů ročně a můžou být výhodnější, pokud podnikáte v oblasti, kde máte nízké náklady.

Lucie Rytířová, Deloitte ČR

Co si lze odečíst z daní?

Z daní je možné si odečíst výdaje vynaložené na dosažení, udržení a na zajištění příjmů z podnikání. „Mezi výdaje se řadí různé typy výdajů, například operní pěvkyně potřebuje ke své činnosti večerní šaty, ale kosmetička je nepotřebuje. Finanční úřad může zkontrolovat všechno, co si poplatník uplatňuje jako daňově odečitatelný výdaj, a může požadovat vysvětlení, k čemu to je. Důkazní břemeno při prokazování oprávněnosti je vždy na poplatníkovi.“

Přivýdělek

U přivýdělku hraje podle Lucie Rytířové zásadní roli, zda jde o soustavnou, nebo nahodilou činnost. „Pokud se jedná o soustavnější činnost, už je to podnikání a je třeba tak k tomu přistupovat. Pokud je to činnost příležitostná, pak je do 30 000 korun ročně od daně osvobozena. Třeba prodej vánočních stromků, i když je to něco, co děláte jednou za rok, je pravidelná, tudíž jde o podnikání. Když občas pohlídáte sousedce děti, jednou za pár měsíců, nebo když v létě prodáte přebytky ze zahrádky, pak je to příležitostná činnost.“

Poslechněte si všechny poradny na toto téma v našem iRadiu

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio