Začala rekonstrukce věže Staroměstské radnice

Kolem Staroměstské radnice roste oplocení a zanedlouho se tu objeví i lešení. Souvisí to s rozsáhlou rekonstrukce této památky, která potrvá do podzimu příštího roku. Do té doby se opraví střecha a exteriér věže, vyhlídkový ochoz, ale také orloj. Podrobnosti v pořadu K věci vysvětlil pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

Co věž v průběhu opravy čeká? „Nejprve bude horní část věže obklopena lešením, na kterém bude plachta s vizualizací. Bude se opravovat ochoz, který je v 63 metrech, bude se tam předělávat i mřížování, protože asi před rokem a půl odtamtud skočil člověk,“ vysvětluje radní Wolf.

Do původního stavu bude uvedeno soustrojí orloje, apoštolové i mechanismus jejich chodu. „Rekonstrukce apoštolů a viditelné části orloje je naplánovaná od letošního prosince do května 2018,“ říká Jan Wolf.

Přes prázdniny pak budou probíhat dokončovací práce. „Třeba i rekonstrukce toalet, které jsou nezbytně nutné pro chod radnice. Příští rok je výročí sto let od vzniku republiky a rádi bychom předali Pražanům toto významné ceremoniální místo, protože předpokládáme, že kolem 28. Října bude Staroměstská radnice velmi vytížená.“

Víc než léčení prezidentů se ale šéf konzilia věnuje organizačním záležitostem. „Vedení konzilia je z 90 procent produkční práce. Ve své podstatě je to manažerská práce, sestavit tým, říct, kdo co bude jak řídit, kdo povede dokumentaci, udělá závěr,“ vysvětluje.

Opravy radnice budou stát téměř 50 milionů korun.

Spustit audio