Za tloušťku u dětí nemůžou geny ani škola. Rozhodující je rodina, tvrdí obezitolog

23. květen 2019

Štěpán Svačina tvrdí, že klíčem ke zdraví je pohyb. U dospělých i u dětí. Těm by to měla vštípit rodina. Co jsou geny obezity a je obezita dědičná? 

„Geny obezity jsou známé, ale mají minimální význam. Obezita je rodinná nemoc. Dědí se zvyky. Jako třeba kuchařka, podle které se vaří,“ vysvětluje odborník na obezitu a cukrovku Štěpán Svačina Tereze Kostkové v pořadu Blízká setkání.

Rozhodují návyky

Štěpán Svačina

„Co si dítě zvykne jíst v dětství, jí většinou celý život. Rodiče, kteří sedí, mají děti, které sedí. Ti, kteří mají rádi pohyb, mají děti, které se rády pohybují. A když se dítě pohybuje, zůstane mu to.“ Poslední výzkumy ukazují, že i školy zmůžou jen málo.

I tlustí jsou zdraví

„Ovlivňovat děti přes školu skoro nejde. Rozhodující je opravdu rodina.“ A pohyb, který je pro lidské zdraví naprosto nezbytný. Překvapivě i bez ohledu na kila. „Kdo je tlustý a zdatný, má velmi dobrou životní prognózu,“ přesvědčuje Svačina.

Je či není obezita nemoc? Je lehké redukovat váhu? Co je zánět po jídle? Jak je to s nechutenstvím u dětí? Co jsou hormony svalové tkáně? Má on sám nadváhu? Jak nadváhu ovlivňuje stres?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související