Za domácími zvířaty do zooparku Milíčov

V místech, kde stával hospodářský dvůr a v jeho sousedství začátkem 18. století zaniklá malá ves Milíčov, na jihozápadním okraji Prahy, objevíte dnes zoopark.

Čítá několik hospodářských budov, malé hřiště pro děti, posezení pro dospělé a především stáje, voliéry a výběhy pro zvířata. Je jich tu na padesát. A to především zvířat domácích. Aby k nim děti z nedalekého sídliště měli blízko. A věděli, že třeba vajíčko předtím, než se dostane do supermarketu, musí snést slepice.

Kromě slepic jsou tu třeba ovce, kozy, králíci nebo husy. Novou obyvatelkou zooparku je liška Eliška, odchovaná v domácím prostředí, proto je klidná a na lidi zvyklá. Největší ohlas u dětí má nejen göttingenské zakrslé prase, ale taky shetlandský poník Kája. Po rybníčku plují kachny, nedaleko se naparuje krocan. Stojí tu voliéry s ptáky, a v nich třeba bažant, dlask, čížek nebo stehlík. Žije tu několik jedinců pravděpodobně nejrychlejšího hlodavce na světě, mary stepní. Když je v klidu, odpočívá pod slunečníkem z rákosu, ale pokud vycítí nebezpečí, dokáže prý běhat rychlostí až 60 kilometrů za hodinu. Možná si představujete zvíře podobné zajícovi, ano, mláďata tak vypadají, ale dospělá mara je podobná spíš malé srnce.

Nejčastějšími návštěvníky zooparku Milíčov jsou rodiny s dětmi, od září do června školy a školky. Pro ty bývá připraven naučný program. Myšlenka vybudovat na Jižním Městě zoopark vznikla asi před dvanácti lety. Stálo za ní občanské sdružení Taroucca, které dnes zoopark provozuje. Je dobudovaný asi z 80 %. V brzké době by měl být dokončen pavilon vyder a možná i pavilon biotopů. 

Nedaleko od zooparku najdete naučnou stezku Milíčov, rozkládá se tu soustava rybníků: Vrah, Šáteček, Kančík, Homolka, Milíčovský neboli Nový. Procházkou můžete dojít do Milíčovského lesa, který byl v 19. století známým loveckým revírem. O jeho slávu se postaral Arnošt Sylva Taroucca, mimo jiné zakladatel Průhonického parku. Zoopark Milíčov je otevřen po celý rok, denně kromě pondělí.

Spustit audio