Z vyhlídky na Vyšehradě dohlédnete až k Cukráku

Brdskou vrchovinu, Branické skály, Barrandovský most, dva ostrovy, z toho jeden kuriózním způsobem prodloužený, a mnoho zajímavých staveb obhlédnete z vyšehradské vyhlídky.

 

Když se z této vyhlídky podíváte proti proudu Vltavy, před sebou budete mít Barrandovský most, původně most Antonína Zápotockého. Na horizontu objevíte Brdskou vrchovinu, dominantou horizontu je televizní vysílač Cukrák. Skalnatý výběžek na levé straně před mostem, to jsou Branické skály, začátek Českého krasu, který zkoumal Joachim Barrande, a který se táhne až k Berounu.

Na Podolském nábřeží září bílé budovy Podolské vodárny, ve kterých funguje vodárenské muzeum. Na Vltavě uvidíte dva ostrovy, Císařskou louku, která je ostrovem od roku 1902. Do té doby to byl jen výběžek vltavského břehu. Prokopání kanálu si vyžádala potřeba vorového přístaviště. Císařská louka se zapsala už do středověkých dějin, v roce 1297 se tam konala korunovační slavnost Václava II. Než se Císařská louka stala ostrovem, bylo to místo spojené se sportem, historicky první utkání pražských S se konalo právě tady, a tehdy ho řídil zakladatel olympijského hnutí u nás, Josef Rössler-Ořovský. Byl totiž jediný, kdo vlastnil anglická pravidla fotbalu. Menší ostrov, Veslařský, ten byl prodloužen kuriózním způsobem, potopenou lodí.

 

Pod vyhlídkou stojí budovy bývalého Podolského sanatoria, nyní Ústavu pro péči o matku a dítě. Když se trochu nakloníte, uvidíte Vyšehradský tunel, proražený začátkem dvacátého století ve Vyšehradské skále. A na skále zříceninu, které se říká Libušina lázeň, je opředená mnoha příběhy, třeba o kněžně Libuši a jejích milencích. Ve skutečnosti to byla asi strážní věž z přelomu 14. a 15. století.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.