Z dejvické Baby, skalního výběžku s romantickou zříceninou, máte Prahu jako na dlani

V Dejvicích, na levém břehu Vltavy, nepřehlédnete nápadný skalní ostroh. Jmenuje se Baba, je to přírodní památka a je jedním z druhově nejbohatších stanovišť hmyzu v Praze. Objevíte tu teplomilné rostliny typu skalních stepí. A také romantickou zříceninu. Pohled na Vltavu klikatící se v zeleni vám možná připomene Labe někde mezi Ústím a Děčínem.

Kopec byl podle archeologických průzkumů osídlen už od mladší doby kamenné, kdy tu stávalo opevněné sídliště. Roku 1622 měšťan Jindřich Žežule na kopci založil vinici. O tu se pak staral Servác Engel z Engelflussu a nechal v ní postavit letohrádek s viničným lisem. Ve 40. letech 18. století, za válek o rakouské dědictví, byl letohrádek pobořen bavorskými a francouzskými vojsky. V roce 1858 (během stavby železniční trati Praha – Podmokly) nechaly dráhy zbytky letohrádku upravit jako napodobeninu hradní zříceniny. A romantická zřícenina Baba s gotickým oknem tu stojí dodnes. Přístupná je ve dne v noci a od roku 2006 i nasvícená.

Od zříceniny vidíte třeba do zoologické zahrady v Troji, výběhy zvířat jsou přímo na protějším kopci. Červené střechy v levé části zahrady patří Gočárovým domkům. Z Baby obhlédnete Bubeneč a Dejvice. A jistě si všimnete i hotelu International. „Což je jediná monumentální stavba ve stylu socialistického realismu, kterou v Praze máme,“ ukazuje Petr Ryska, autor projektu Praha neznámá a stejnojmenných knih. „O kus dál vidíme Petřín a také, z nezvyklé strany, chrám svatého Víta.“ Kolem zříceniny na Babě prochází červeně značená turistická trasa, která tvoří okruh celým územím přírodní rezervace Šárka.

Západně od zříceniny byla ve 30. letech 20. století postavena osada Baba. Prvorepubliková funkcionalistická vilová kolonie. Vznikla jako jedna ze šesti evropských kolonií moderního bydlení, které měly propagovat funkcionalistickou výstavbu, finančně dostupnou pro široké vrstvy. Vilová čtvrť je často navštěvovaná turisty, obdobné výstavby ve Vídni a v Německu byly totiž během 2. světové války poškozeny. Osada Baba je od roku 1993 městskou památkovou zónou.

K Babě vás dopraví autobusy MHD (zastávka Sídliště Baba).

Spustit audio