Z cizích nepovedených obrazů vytváří Pavel Büchler cenné umění

14. květen 2024 08:55

Konceptuální umělec Pavel Büchler vystavuje v Chebu a pro město je to mimořádná umělecká událost. Autor v 80. letech emigroval do Velké Británie, kde se stal profesorem na Manchesterské metropolitní univerzitě.

Dnes jeho práce mají v londýnské Tate Gallery nebo ve Van Abbemuseu v nizozemském Eindhovenu. A v současné době mohou Büchlerova díla obdivovat návštěvníci chebské Galerie výtvarného umění. Výstava v Chebu nese název Známky života.

Návštěvníci si můžou prohlédnout obrazy, které vznikají pozoruhodným způsobem. „Předělávám obrazy, které jejich autoři zavrhli. Různými metodami sejmu barvy z pláten. Oloupu je, oškrabu a tak dále. Pak ji buď obrátím naruby a nalepím zpátky, nebo rozdrtím na prach a navrstvím zpátky na to plátno,“ popsal svou metodu konceptuální umělec, který žije přes 40 let ve Velké Británii.

Pavel Büchler vystavoval například ve Fondazione Prada v Miláně, Sprengel Museum v Hannoveru, v Kunstmuseu Bern, pražské Národní Galerii, v Power Plant v Torontu nebo v americkém Museu of Contemporary Art v Denveru.

V chebské Galerii výtvarného umění zaujmou také tři instalace, spojené se zvuky gramofonu. Výstava bude otevřená do 16. června.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio