Waldemar Matuška aneb Co neodnes čas

17. červenec 2016

V dokumentu Jana Hergeta uslyšíte největšími hity Waldemara Matušky, ale i vzpomínky jeho blízkých a přátel: jeho manželky Olgy Blechové a syna Waldemara a pak také kolegů Evy Pilarové, Heleny Vondráčkové, Václava Hybše a Karla Štědrého.

Jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků 60. a 70. let. Oblíbený u několika generací. V létě roku 1986 se nevrátil z vystupování v USA a trvale žil v St. Petersburgu na Floridě. Narodil se v Košicích, kde jeho matka, zpěvačka Vídeňských operetních divadel, vystupovala, a dětství prožil v Praze.

Sklář se čtyřkou z hudebky

Na základní škole nikdy nepatřil k nejlepším žákům, z hudební výchovy dostával dokonce i čtyřku, a to prý jenom proto, že z tohoto předmětu se nedá propadnout. V té době ale už zpíval a tančil v Husově sboru, později v Československém sboru písní a tanců. V Poděbradech se pak vyučil sklářem.

Ještě před nastoupením vojenské služby nastoupil do karlovarských Moserových hutí. Měl však slabé plíce, proto musel obor skláře opustit. Jako zpěvák začínal v kavárně Vltava, založil i hudební skupinu Mamo Kvintet. Na konci 50. let nastoupil do Reduty, kde ho pro Semafor objevila dvojice Suchý–Šlitr.

První Zlatý slavík vůbec

Zde se stal jednou z největších hvězd. Ale ještě před příchodem do Semaforu nahrál svoji první píseň Suvenýr. V roce 1961 přešel s Evou Pilarovou do Divadla Rokoko. To už ale byl velkou hvězdou naší tehdejší pop music. Za duet s Evou Pilarovou Ach, ta láska nebeská vyhrál cenu Píseň roku 1962.

Stejný rok získal i historicky prvního Zlatého slavíka. Tuto cenu vyhrál ještě v roce 1967 a několikrát byl druhý. Zařadil se tak mezi hrstku těch, kteří byli schopni konkurovat Karlu Gottovi. Se skupinou K.T.O. (Kamarádi táborových ohňů) vystupoval několikrát i na festivalu v americkém Nashvillu. Mnohokrát se také stal vítězem festivalu Bratislavská lyra.

Překvapivá emigrace

Waldemar Matuška byl třikrát ženatý. Z prvního manželství má syna Mirka. Se svou poslední ženou, Olgou Blechovou, žil dlouhých 33 let a má s ní syna Waldemara. Právě kvůli své poslední ženě opustil v roce 1986 Československo a emigroval do USA.

Jeho emigrace překvapila nejen politické vedení, ale i fanoušky. Po Matuškově odchodu se nesměly hrát jeho písničky. Na vydání připravená deska Jsem svým pánem se do prodejen nedostala (vyšla až v roce 1997). V USA zpíval Waldemar Matuška pro krajany a vydával tu desky.

Poslední návštěva ČR

Waldemar Matuška - 2008

Do své vlasti se Waldemar Matuška trvale nevrátil ani po roce 1989. Pravidelně sem ale jezdil a koncertoval se skupinou K.T.O. S přibývajícím věkem návštěvy ČR ustávaly. Matuška byl vážně nemocen: trpěl těžkým astmatem a později i střevními potížemi.

Při poslední návštěvě Prahy musel být s těžkým zápalem plic převezen do motolské nemocnice. Celý národ sledoval jeho statečný boj o život. Tehdy to ještě zvládl. V roce 2009 mu lékaři zakázali cestovat úplně. Waldemar Matuška zemřel 30. května 2009 v USA na zápal plic a selhání srdce.

autor: jht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.