Vzácné zebry bezhřívé jsou poprvé k vidění v pražské zoo

5. říjen 2018

Zoo Praha láká návštěvníky na novinku. Nově se tam totiž pasou dvě zebry bezhřívé – čtyřměsíční hříbě Kevin a jeho matka, osmiletá klisna Klea, která se stane zakladatelkou pražského chovu.

Zebra bezhřívá je nejen výjimečná svým vzhledem, kdy dospělí samci zcela postrádají nebo mají zredukovanou hřívu, ale současně jde o nejohroženější skupinu stepních zeber vůbec. Zvíře představuje jeden z poddruhů takzvaných stepních zeber, z nichž obývá nejsevernější africký areál. V Ugandě přitom žije ve volnosti maximálně 1000 kusů. V posledních deseti letech tam její populace klesla téměř o 70 procent. Přesný počet žijící v Keni není znám, stejně jako v Jižním Súdánu, kde nebyla zebra bezhřívá v posledních letech pozorována vůbec. Celkovou populaci ve volnosti tak lze pouze odhadovat, a to maximálně na několik tisíc jedinců.

Nezbytný pro udržení poddruhu je chov v zoologických zahradách, kde po celém světě žije 39 zeber bezhřívých, z toho 22 v České republice. Zvířata, která přišla do pražské zoo ve středu dopoledne, pocházejí ze Dvora Králové. „Klisna Klea se stane zakladatelkou pražského stáda a v blízké budoucnosti k ní má přibýt vhodný chovný samec,“ uvedla tisková mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. Návštěvníci ji i s mládětem mohou vidět v horní části zoo, vedle areálu malých amerických šelem.

autor: jp
Spustit audio