Výtažek ze zeleného čaje. Lék budoucnosti, nebo riziko pro játra?

23. květen 2018

Posluchače zajímá výtažek ze zeleného čaje známý pod zkratkou EGCG. Prodává se jako potravinový doplněk a údajně má chránit organismus před nádory. Prý by ale také mohl poškozovat játra. Co na to medicína?

Zkratka EGCG pochází z anglického názvu chemické látky, která se česky jmenuje epigalokatechin galát a přirozeně se vyskytuje v listech čaje. Jde o látku, která patří do skupiny tzv. katechinů a setkáme se s ní hlavně u zelených nebo bílých, tedy částečně fermentovaných čajů. V černém čaji je ho podstatně méně, protože během fermentace dochází ke ztrátám v důsledku oxidace.

EGCG je podobně jako další katechiny považován za látku s antioxidačním účinkem, a proto v posledních letech probíhá jeho intenzivní výzkum. V laboratorních testech vykázal mimo jiné schopnost ovlivnit dělení rakovinných buněk. Této příležitosti využili výrobci rozmanitých doplňků stravy s obsahem EGCG, které prodávají jako údajnou prevenci nebo dokonce léčbu široké škály zdravotních problémů.

Tvrzení marketingu výrobců

Prodejci potravinových doplňků s obsahem EGCG k jeho údajným pozitivním účinkům řadí prevenci a léčbu rakoviny a nemocí srdce a cév, tvrdí, že podporuje hubnutí, může ovlivňovat průběh Alzheimerovy choroby nebo dokonce míru postižení u Downova syndromu. Aby toho nebylo málo, dokáže prý EGCG ovlivňovat viditelné projevy stárnutí, například prý snižuje tvorbu vrásek, má příznivě ovlivňovat hojení ran, snižovat tvorbu jizev nebo zlepšovat stav některých kožních nemocí jako je lupénka.

Aby bylo preparát možné prodávat také lidem, kteří touží po zhubnutí, tvrdí reklama výrobců, že údajně patří mezi „spalovače tuků“. Má zvyšovat energetický výdej těla, potlačovat chuť k jídlu atd. Pro dosažení účinku (a zisku výrobce) je pochopitelně nutné zakoupit preparát k dlouhodobému užívání, minimálně na dva měsíce. A k údajným „léčebným účelům“ je vhodné podávat poměrně vysoké dávky 400 až 1000 miligramů EGCG denně.

Věda je zatím mnohem skeptičtější

Podle dostupných studií se EGCG omezeně vstřebává v zažívacím ústrojí do těla a poměrně rychle ho opouští, během několika hodin se uvolňuje do moči. Řada účinků této látky byla prokázaná v laboratorních podmínkách, na což se mnohdy odvolává reklama na potravinové doplňky. Nicméně účinky na lidské zdraví jsou převážně neprůkazné.

V roce 2011 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil výsledky své analýzy dostupných lékařských studií. Došel k závěru, že nenašel důkazy o tom, že by zelený čaj nebo výtažky z něj s obsahem EGCG a dalších katechinů způsobovaly některý z řady pozitivních účinků na zdraví, které proklamují výrobci potravinových doplňků – od ovlivnění hladiny cholesterolu v krvi, přes zlepšení imunity, posílení mozkových poznávacích funkcí, ochranu DNA před oxidativním stresem, posílení kardiovaskulárního systému až po údajnou ochranu před UV zářením.

Podobně skeptický je vůči tvrzením výrobců potravinových doplňků ze zeleného čaje s obsahem EGCG také Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA), který dokonce zaslal výrobcům několik varování s upozorněním, že porušili tamní federální zákon, protože u jejich výrobku nebyla prokázána bezpečnost ani efektivita z hlediska léčby onemocnění.

Nežádoucí účinek na játra?

V posledních letech se navíc v odborných lékařských časopisech objevily články s upozorněním na případy, kdy byl vysoký příjem EGCG spojen se známkami poškození jater. Proto byl Evropský úřad pro bezpečnosti potravin (EFSA) požádán o zhodnocení současného stavu vědeckého poznání a o vydání stanoviska k bezpečnosti látky.

V březnu letošního roku byla zveřejněna zpráva panelu expertů, podle které se v případě pití zeleného čaje denní příjem EGCG do těla dospělého Evropana pohybuje mezi 90 a 300 miligramy. V případě užívání potravinových doplňků s katechiny to může být 5 až 1000 miligramů. Pití zeleného čaje připravovaného tradičním způsobem považují odborníci obecně za bezpečné, s výjimkou ojedinělých případů, kdy došlo k poškození jater, patrně v důsledku tzv. ideosynkratické reakce, tedy neobvyklé odezvy nezávislé na dávce, se kterou se lze setkat například také u některých léků.

V případě užívání potravinových doplňků došel odborný panel na základě intervenčních studií k závěru, že denní dávky od 800 miligramů EGCG statisticky významně zvyšují v krvi sledovaných osob obsah tzv. transamináz, což jsou enzymy ukazující na poškození jater. Popsány byly i případy poškození jater mimo lékařské studie, a to nejčastěji u žen, které doplňky stravy s obsahem EGCG užívaly jako součást redukčních diet.

Odborníci zároveň upozorňují, že neměli k dispozici údaje o vlivu na zdraví těhotných nebo kojících žen ani na zdraví dětí. Jelikož tyto skupiny jsou považovány za potenciálně citlivější vůči nežádoucím vlivům chemických látek, měly by být obzvláště opatrné i v tomto případě.

Spustit audio