Vysoký cholesterol ve sklenici vína nerozpustíte. Opravdu ho zkrotí konzumace čokolády a pití kávy?

29. leden 2024

Když se pan Václav vrátil od lékaře se zjištěním, že má vysokou hladinu cholesterolu, jeho přátelé mu namísto léků doporučili konzumaci čokolády a pití vína. Kde se tento nápad vlastně vzal? A je dobré poslouchat rady od kamarádů? V reakci na posluchačský dotaz nabízíme dosavadní poznatky odborníků.

Cholesterol je přírodní látka, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování. Do našeho organismu se dostává v potravě, protože tvoří součást těl živočichů, které pojídáme. Naše tělo si ho ale také umí vyrobit. Cholesterol slouží mimo jiné jako stavební kámen buněčných membrán nebo jako surovina, ze které si organismus vytváří důležité látky, jako jsou žlučové kyseliny nebo některé hormony.

Módní tuky vám udělají medvědí službu

Jestli vám lékař zjistil vysokou hladinu cholesterolu, zkuste do života zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu a změnit jídelníček. Na těchto doporučeních se odborníci shodují. Jako nejdůležitější se ukazuje snížení konzumace tuků, zejména nasycených mastných kyselin, které jsou typické pro živočišné tuky jako vepřové sádlo.

Ale pozor, některé populární rostlinné tuky - kokosový, palmový, palmojádrový - obsahují také vysoký obsah nevhodných nasycených mastných kyselin. Naopak konzumace ryb, a to i tučných, má mírný příznivý vliv, který je přičítán vysokému obsahu nenasycených, zejména více nenasycených mastných kyselin.

Spustit audio