Výplata peněz uložených u zkrachovalé Sberbank začne 18. března

28. únor 2024 15:10

Také věřitelé na západě Čech se dočkají svých vkladů u zkrachovalé banky Sberbank CZ. Výplata prvních věřitelů začne 18. března. V insolvenčním rejstříku to uvedla insolvenční správkyně Jiřina Lužová. Věřitelů je přes 15 300 a měli by dostat dohromady zhruba 57 miliard korun.

Obchodní banka Sberbank CZ, která měla v Česku licenci, patřila do skupiny Sberbank Europe, kterou majoritně vlastnila největší ruská banka Sberbank. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se dostala banka kvůli odlivu vkladů do potíží. Česká národní banka jí proto pravomocně odebrala licenci a soud prohlásil na banku konkurz.

Výplata vkladů měla začít už loni, ale jeden z věřitelů se odvolal. Vrchní soud v Praze před několika dny nicméně potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze o tom, že vklady mohou být vyplaceny. A insolvenční správkyně následně oznámila, že výplata začne 18. března. Peníze u Sberbank mají mimo jiné i obce a kraje. Konkrétně Plzeňský kraj má podle radního pro ekonomiku Pavla Stroleného na dosud blokovaném účtu 168 milionům korun. Podobně je na tom město Plzeň. „Vrátí se nám více než 200 milionů korun, které využijeme v rozpočtu na příští rok, pravděpodobně na projekty týkající se bytové výstavby a infrastrukturu,“ říká primátor Roman Zarzycký.

Celkový počet věřitelů přesahuje 15 300. Insolvenční správkyně Jiřina Lužová uvádí, že bližší informace ohledně výplaty i dalšího postupu budou s dostatečným předstihem zveřejněny v insolvenčním rejstříku a na internetových stránkách Sberbank https://sberbank.cz/. Správkyně žádá všechny věřitele, aby v tuto chvíli nečinili žádné kroky, nesdělovali číslo svého bankovního účtu pro účely výplaty a vyčkali na další pokyny.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio