Vyhlídky na Lahovickém mostě nabízejí pohled na Berounku i Vltavu

Cestu ze Zbraslavi do Prahy podél Vltavy vybudovala francouzská vojska okolo roku 1740. Prolomila barrandovské skály a zřídila dva dřevěné mosty přes Berounku, to vše v rámci Pasovské cesty. Někdy před rokem 1920 byl francouzský dřevěný most nahrazen železobetonovým. Při stavbě Chuchelské radiály ho doplnil souběžný most (pro směr do Prahy), který byl uveden do provozu v roce 1964.

Havarijní stav obou mostů vedl k úvahám o jejich rekonstrukci. Ta byla zahájena v roce 2001, kdy měly být vyměněny obě konstrukce za nové. Postup prací zdržela povodeň v srpnu 2002, přesto byl nový most otevřen podle plánu v srpnu 2004. Je dlouhý asi 217 metrů, široký 35 metrů a doplňují ho dvě vyhlídkové věže. Stojí na začátku Lahovického mostu, nad levým břehem Berounky. Obě dvě věže jsou vysoké 9 metrů nad úrovní vozovky a jejich konstrukce je ocelová. Vystoupáte na ně po 32 schodech. Vyhlídky jsou volně přístupné.

„Vyhlídky na Berounku z věží na Lahovickém mostě jsem zařadil do své knížky Vltavské vyhlídky,“ říká fotograf Ivan Klich. Z obou věží jsou viditelné Modřany a Komořany, Zbraslavský zámek (částečně krytý vegetací), městský okruh R1 až po Lochkovský tunel, část Radotína a tamní přístav nebo Lahovice. Zajímavý je i pohled směrem do centra města.

Pilíře Lahovického mostu
Pokud na věže vyrazíte s dalekohledem, objevíte nejedno zajímavé zátiší
Berounka
Na 9 metrů vysoké věže vede točité schodiště
Spustit audio