Vyhlídku na panorama Pražského hradu nabízejí Riegrovy sady

Dechberoucí vyhlídku objevíte téměř v centru města, v Riegrových sadech. Když je příznivé počasí, na louce tu posedávají desítky lidí, kteří si k „přírodnímu divadlu“ přinesou malé občerstvení. A fotí. Obzoru vévodí Pražský hrad, po boku s Malou Stranou. Především západ slunce je pohledem z Riegrových sadů úžasný.

Riegrovy sady jsou jakýmsi zeleným centrem pražských Vinohrad. Do sadů ve stylu anglického parku o rozloze 11 hektarů se chodí na procházku, se psem, zaběhat si. V parku stojí sokolovna, je tu několik venkovních sportovišť nebo hřišť pro děti, a taky několik dalších zajímavých průhledů skrz stromy na Staré Město, Malou Stranu nebo na Petřín.

V Riegrových sadech objevíte pavilon Mlíkárna, který byl kdysi vyhlídkovým pavilonem. Chodívalo se tam na dobroty z mléka.

Mimochodem, František Ladislav Riegr, po kterém mají sady jméno, byl zetěm Františka Palackého. V roce 1853 se oženil s jeho dcerou Marií. Měli spolu tři děti, byli to: Marie Červinková-Riegrová (1854 – 1895), spisovatelka a libretistka, Bohuslav Rieger (1857 – 1907), právní historik, a Libuše Bráfová (1860 – 1930), která pracovala v ženském hnutí, byla sběratelkou památek lidového umění a uchovavatelkou rodinné tradice Palackých.

Spustit audio