Vstup do opraveného Národního muzea v Praze už je od nového roku za poplatek. Zájem je i tak stále velký

9. leden 2019

Jen za první týden letošního roku si opravené Národní muzeum prošly asi tři tisíce lidí denně. Na podzim po slavnostním otevření to bylo ještě víc. Důvod byl i ten, že za vstup se nic neplatilo. Než se návštěvníci dostali dovnitř, museli si venku vystát dlouhé fronty, ve kterých strávili i několik hodin. Právě proto někteří radši odložili prohlídku až na teď...

Vstupenka do historické budovy byla do konce roku 2018 zdarma. Podle mluvčí Národního muzea Kristiny Kvapilové přesto zájem návštěvníků oproti loňsku příliš neklesl.

Od 28. října, kdy se muzeum po rekonstrukci otevřelo, až do konce roku, se na novou budovu a expozice přišlo podívat přes 200 tisíc lidí. V přepočtu to vychází tak, že sem každý den zamířilo asi 3,5 tisíce návštěvníků. Minulý rok navíc neplatily zavírací pondělky, takže bylo otevřeno každý den kromě Štědrého dne.

V muzeum je nyní k vidění třeba výstava o historii Česka a Slovenska 2 x 100. Projít se taky můžete po opravených historických interiérech a na stejnou vstupenku se zatím dostanete i do nové budovy muzea. V únoru se ale historická část zase úplně uzavře, protože celá budova ještě neprošla kolaudací. Od března už by pak měly být zpřístupněné nové zastřešené dvorany nebo propojovací chodba mezi oběma částmi muzea.

Spustit audio