Všechny krásy Prahy na charitativní výstavě v Jindřišské věži. Poznejte metropoli okem fotografů

15. duben 2024 09:59

Jak dobře znáte Prahu? To si teď můžete otestovat na charitativní výstavě v Jindřišské věži. Na téměř čtyřech desítkách velkoformátových fotografií uvidíte českou metropoli z různých úhlů pohledu a ve všech ročních obdobích. Až do konce května tam vystavují autoři sdružení v projektu Miluju Prahu, které na sociálních sítích sledují desítky tisíc lidí.

„Každý rok mě znova a znova překvapí, že i ta místa, u kterých máte pocit, že už se nedají nějak vyfotit, tak pořád tam nacházíme nové a nové pohledy,“ líčí kurátor výstavy David Černý ve třetím patře Jindřišské věže.

Také on sám na výstavu přispěl dvěma barevnými fotografiemi. „Ta první, to je takové moje oblíbené téma, protože to jsou plynové lampy, které se vrátily do Prahy. A na té druhé fotce vidíte rotundu svatého Martina na Vyšehradě, která se takto dá vyfotit jenom několik měsíců v roce, protože jinak bývají okolo hustě olistěné stromy,“ popisuje.

Výstavu s názvem Všechny krásy Prahy pořádá už podeváté. I letos kvůli tomu musel projít stovky až tisíce zaslaných fotografií a vybral z nich například snímky Olgy Smrčkové.

„V tom Loretánské podloubí vím, že to bylo napoprvé, protože to byla ranní fotografie, kdy to slunce zrovna svítí směrem na Loretánskou ulici. A zrovna šel chodec, sám a jediný, většinou tam pořád někdo chodí,“ vzpomíná autorka.

Charitativní aukce pro Nedoklubko

Výstavu můžou lidé navštívit až do konce května. Pak si budou moct vystavené snímky koupit v charitativní aukci. Vybrané peníze půjdou neziskové organizaci Nedoklubko, která pomáhá předčasně narozeným dětem a jejich rodičům.

„Konkrétně bychom chtěli peníze z aukce věnovat na projekt Paul, ten představuje předčasně narozené miminko z 27. týdne. Je to simulátor neonatální péče, který stojí milion a půl a my se na něj snažíme ušetřit, abychom ho mohli přivézt do České republiky,“ upřesňuje zástupkyně organizace Markéta Řehořová.

Na tento projekt už fotografové prostřednictvím aukce snímků vybírali v loňském roce, kdy získali skoro 140 tisíc korun. 

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související