Vila Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy v noci hořela. Předběžná škoda je pět milionů korun

20. srpen 2019 09:06

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci na dnešek rozsáhlý požár. Plameny zničily téměř celou střechu. Předběžná škoda je zhruba pět milionů korun, uvedla pro Radiožurnál mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný. V dražbě se vilu opakovaně nepodařilo prodat.

O požáru se hasiči podle Kerekové dozvěděli už v 1.55 ráno. A později museli vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Na místo dorazilo přes padesát hasičů. Museli se také vypořádat s tím, že střecha je rozsáhlá, členitá a nepřehledná. 

Plameny se jim kolem 7.30 podařilo dostat pod kontrolu. Požár se ale ještě drobně šíří ve složité střešní konstrukci vily. Zásah hasičů bude pokračovat ještě několik hodin, podle velitele zásahu minimálně do poledne, dodala Kereková.

Od budovy tak nyní stoupá bílý dým a spáleniště je cítit i ve vzduchu. „Hasiči pracují v dýchací technice a rozebírají střechu, která byla zasažena v plném rozsahu. Zatím není možné stanovit příčinu požáru, protože není možný vstup do objektu,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí hasičů.

Na střeše pracují mimo jiné s motorovými pilami. Kolem 9.00 se na místě sejdou vyšetřovatelé, aby začali zjišťovat příčinu požáru. Zatím nejsou informace, že by byl při požáru někdo zraněn.

Vila se žralokem

V někdejší rezidenci v Černošicích si podnikatel Radovan Krejčíř nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka.

Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, několikrát se stala terčem zlodějů či vandalů, před dvěma lety tam pronikla i skupina youtuberů, kteří natočili vnitřek domu. Případný kupec by tedy podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Zatím žádný zájemce se ale ani při opakovaných dražbách nenašel.

V dobách, kdy v ní Krejčíř žil, byla cena nemovitosti odhadována na více než 500 milionů korun. Loni na podzim ji stát neúspěšně nabízel v dražbě za necelých 49 milionů korun.

Exekutoři v roce 2017 vydražili menší Krejčířovu vilu, která je vzdálená několik stovek metrů. Zájemce ji v elektronické aukci koupil za 15,8 milionu korun. Odhadní cena objektu byla o deset milionů vyšší.

Radovan Krejčíř uprchl z Česka před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice.

Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj vydala několik mezinárodních zatykačů. V Česku byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení.

V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

autor: Adam Bejšovec | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK