Víkendové tipy kam za kulturou v Ústeckém kraji

14. březen 2024

O víkendu se v Ústeckém kraji můžete těšit na jarmarky, plesy, karnevaly, velikonoční dílničky nebo na benefiční koncert pro UNICEF. Vynáší se ale i Morana a nechybějí ani pohádky.

Sobota 16. března

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zve na rukodělný jarmark – od 10 hodin můžete ve foyer Hraničáře vybírat z oblečení, hraček, svíček, bytového textilu a dalších druhů výrobků.

A až si to odnesete domů, můžete se začít chystat na další představení slavného muzikálu Divotvorný hrnec v ústeckém Severočeském divadle. Začátek je v 17 hodin.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Archeoskanzen v Březně u Loun připravil od 10 do 16 hodin program, který připomene starobylý zvyk vynášení Morany, připravené jsou i ukázky řemesel a pravěkého zemědělství, pečení jidášů a placek, výroba kožených šperků i staré techniky zdobení vajec. Na své si přijdou děti i dospělí a navíc – můžete si tu už s předstihem uplést pomlázku.

Velikonoční dílnu otevře v sobotu muzeum v Teplicích – bude se tam nejen tvořit, ale také péci a možná budou i živá zvířátka – od 14 do 18 hodin. Také se tam dozvíte víc o tradičních Velikonočních jízdách v Mikulášovicích. V roce 2000 tuto krásnou tradici obnovil Roman Klinger, pravnuk posledního starosty Spolku velikonočních jezdců. Od 16 hodin o tom bude vyprávět historik Josef Rybánský.

Teplice, muzeum připravuje pro každý měsíc speciální exponát

A teď ty plesy – 29. Divadelní ples začne v sobotu od 20 hodin v Městském divadle  Mostě. K tanci i poslechu zahrají skupiny Ventilky a Pumpičky.

Kulturní centrum v Klášterci propůjčilo prostory plesu veteránů Policie České republiky, začíná se v 19 hodin, hrát bude žatecká skupina Aquarius, večerem bude provázet herec Jaroslav Sypal a jako zpestření vystoupí Milan Hroch jako Elvis Presley.

Zdá se, že nedělní pohádky už se začínají stěhovat na sobotu – například Docela velké divadlo Litvínov zve od 16 hodin na pohádkový muzikál Brouk Pytlík. Muzikál je napsaný na motivy knížek Ondřeje Sekory a i litvínovský Brouk Pytlík bude ten, co všechno ví, umí a všude byl dvakrát…

Jirkov - Červený hrádek

Na závěr je tu pozvánka na Červený Hrádek u Jirkova – v době od 9 do 18 hodin tu bude Dámský den. O své znalosti a zkušenosti se podělí odborníci na péči o tělo a zdraví, poradí, jak se vyrovnat s emocemi a co se vlastně skrývá pod pojmem „zdravá strava“.

Neděle 17. března

Zpíváme pro UNICEF – tak se jmenuje benefiční koncert v Muzeu českého granátu v Třebenicích. Začíná v 17 hodin a vystoupí sbor Plamínek z třebenické základní školy, Třebenický ženský sbor a Třebívlický smíšený sbor. Výtěžek koncertu půjde na podporu jednoho z programů UNICEF – vzdělávání dětí.

Kulturní dům v Lahošti zve na Dětský karneval – začátek je v 15 hodin, děti mají vstup zdarma, dospělý doprovod zaplatí 100 korun. Na děti čeká spousta zábavy a bohatá tombola.

Dítě v karnevalové masce

Dětský maškarní karneval pořádá v neděli také restaurace U vleku v Horním Podluží – začíná se už ve 14 hodin a pro děti budou připravené hry, soutěže a diskotéka.

Dětskou diskotéku s Tlapkovou patrolou mají 17. března na programu v Citadele v Litvínově. Od 15 hodin čekají na děti pohádková dobrodružství, tančící maskoti, malování na obličej i fotografování s pohádkovými postavami.

V Litvínově se také můžete vypravit do objektu Církve bratrské – od 15 hodin tam začne velikonoční tvoření – pletení košíků, zdobení perníčků i kraslic.

A v Horním Jiřetíně propojili velikonoční dílničky s diskotékou pro děti – kulturní dům se pro ně otevře v 15 hodin.

Oblastní muzeum v Děčíně. Řetězové lodě

Oblastní muzeum v Děčíně nabízí stálé expozice – například Gotické umění, Vývoj plavby na Labi – ale také tu mají dočasné výstavy. Taková je výstava Námořníci z českých zemí věnovaná odvaze tisíců námořníků a námořních cestovatelů.

Nejen děti jistě zaujme sběratelská výstava kultovní série všech sad LEGO pirátů z let 1989 – 1997. Výstava nabízí i bohatý doprovodný program pro dětské duše všech věkových kategorií.

Staňte se pirátem LEGO světa ve fotokoutku, najděte poklad kapitána Rudovouse a přihlaste se do slosovací soutěže, kde můžete vyhrát LEGO pirátskou loď! Poskládejte si vlastní set v LEGO herním koutku, vymalujte si piráta nebo shlédněte filmy ze světa LEGO pirátů. Námořní výstavy potrvají už jen do konce března.

Pro holčičky – ať už ty malé nebo odrostlejší je v děčínském muzeum výstava Jak bydlely panenky, a ta potrvá do 28. dubna. Dnes je otevřeno od 9 do 17 hodin.

Spustit audio