Víc než rok po referendu stále nemá Praha 7 jasno o budoucím sídle nové radnice

7. březen 2014

Je to více než rok, co si občané Prahy 7 v referendu prosadili vlastní podmínky pro výběr budoucího sídla své radnice. Nelíbilo se jim, že vedení městské části chce za novou budovu utratit víc než miliardu korun. Podle nich by cena měla být minimálně o polovinu menší.

Praha 7 zřídila pro výběr sídla radnice speciální výbor, konec současného nájmu na Nábřeží Kapitána Jaroše se totiž nezadržitelně blíží. Po měsících jednání ale zatím žádné světlo na konci tunelu není.

Výbor pro výběr sídla radnice Prahy 7 zasedá zpravidla jednou měsíčně. Má 11 členů, jsou to zástupci všech politických stran v zastupitelstvu. Na posledních dvou jednáních ale výbor nebyl usnášeníschopný. Buď nepřišel dostatek členů anebo se bazírovalo na maličkostech.

Úroveň debaty překvapila i Hanu Podroužkovou z Letné, která kroky radnice bedlivě sleduje už několik měsíců.

„Nelíbilo se mi to. Zdáli se mi nepřipravení, navíc se horko těžko svolávali, aby byli aspoň usnášeníschopní. Nakonec toho ani nevyužili, protože jeden z nich musel odejít,“ komentuje to paní Hana.

Na první pohled to skutečně vypadá, že od referenda uplynul měsíc a ne už rok.

„Tento výbor má 11 zastupitelů, z každé politické partaje jsou tam po dvou, po třech a jakákoli shoda se v tomto výboru hledá velice složitě. Poslední dobou je počet účastníků nízký. Jak se volební období krátí, ne všichni v tom vidí perspektivu,“ uvádí předseda Jiří Hejnic z TOP 09.

Příliš mnoho času na rozmýšlení Praha 7 nemá. Nájem v budově na Nábřeží Kapitána Jaroše, která patří Generálnímu finančnímu ředitelství, jí vyprší na konci roku 2015.

Na podzim přitom měla městská část ideální nabídku od společnosti Alcatria na koupi bývalého sídla vydavatelství Economia na Letné za 275 milionů korun. Než se ale radnice rozhoupala, objekt jim vyfoukl Úřad vlády.

„Já teď nechci spekulovat, jestli to byl něčí záměr, nebo byla jenom smůla, že někteří zastupitelé chtěli po starostovi doplnění dalších a dalších posudků. Zkrátka výsledek byl, že se to v září neodhlasovalo,“ říká Hejnic.

Nadějně vypadal i návrh bývalého náměstka financí Ladislava Minčiče, že jim ministerstvo budovu u Vltavy nabídne ke koupi výměnou za jiný objekt. Mezitím se ale obsazení resortu změnilo a podle Jiřího Hejnice nemusí návrh pořád platit.

Marek Ječmének, starosta MČ Praha 7

„Asi by stálo za to obnovit jednání. Vím, že pan starosta posílal na ministerstvo financí dopis s dotazem, zda bychom tady mohli zůstat nějakou dobu v pronájmu, nebo zda by budova mohla přejít za nějakých podmínek do našeho vlastnictví,“ dodává Hejnic.

O podmínkách ministerstvo jasno nemá. Podle mluvčího Radka Ležatky je ale ochotné s Prahou 7 případné prodloužení nájmu nebo prodej budovy včetně pozemku řešit.

„Jednání o případném prodloužení pronájmu nebo jiném řešení je v kompetenci Finanční správy České republiky. Je připravena s vedením radnice městské části Praha 7 konstruktivně jednat,“ vysvětluje Ležatka.

V úvahu přichází ještě další varianty. Firma Orco nabídla Praze 7 za 480 milionů budovu bývalých Elektrických podniků a společnost Holešovický Trojúhelník chce za 440 milionů prodat část budovaného Paláce Stromovka.

Podle opozičních zastupitelů jsou ale oba návrhy v rozporu s výsledky referenda, které stanovilo, že cena nového sídla nesmí přesáhnout 500 milionů korun. Obě firmy totiž uvádí cenu nemovitosti bez DPH.

autor: ank
Spustit audio