Venkovní třída v Holešovicích připomíná stavebnici

Kdo si výuku venku, mezi stromy a na čerstvém vzduchu jednou vyzkouší, často a rád se do venkovní třídy vrací. Na tom se shodují učitelé i děti v základní škole Františky Plamínkové v Holešovicích.

Konstrukce venkovní třídy má dětem připomínat stavebnici

Učí se tam nejen ve školní budově, ale i na zahradě. Ve venkovní třídě, jejíž stěny připomínají stavebnici. Za vzhledem třídy stojí architekt David Kubík z ateliéru Huť architektury Martina Rajniše a Petr Štambach z ateliéru A3B.

Dřevěná venkovní třída je vzdušná a plná světla

Děti navíc při stavbě venkovní třídy přiložily ruku k dílu: „Děti pomáhaly truhlářům, podepisovaly se zespodu na prkna a bylo vidět, že je to baví,“ vypráví architekt David Kubík. „Chtěli jsme navrhnout dřevěnou konstrukci, která by se podobala oblíbené dětské stavebnici Kapla. V ní skládáte dřívka se stejnou tloušťkou na sebe, kříží se a překládají. Je to jednoduché a přitom vzniká nekonečné množství variant a tvarů. Vytvořili jsme konstrukci stěn, která se opakuje po vrstvách a je po modulech rozměrově variabilní,“ vysvětluje Kubík.

Třída je opatřená posuvnou tabulí

Na stavbu venkovních tříd se používá hoblované smrkové dřevo se straženými hranami, ošetřené přírodním olejem. Podlaha je prkenná, střecha z bezpečnostního skla, třída je vybavena velkou posuvnou tabulí. Děti sedí na rozkládacích židlích, na klíně mají destičku, na kterou si položí papír a mohou si dělat poznámky.

Třída je postavená z hoblovaného smrkového dřeva
Spustit audio