Ve Vysočanech vzniká galerie umění pod širým nebem. Projekt Odkolekce tvoří umělci několika generací

28. listopad 2023 12:01

Nový bytový areál Vysočanský mlýn roste na pozemku bývalých Odkolkových pekáren. Vzhled a atmosféru celého areálu spoluvytváří projekt unikátní sbírky umění pod širým nebem, kterou autoři nazvali Odkolekce.

Nápad vytvořit soubor uměleckých děl vzešel od architekta Juraje Sonlajtnera, architekta bytových domů v nově vzniklém areálu Vysočanského mlýna, na místě někdejší pekárny Odkolek.

„Vybíral jsem umělce, aby to bylo širokospektrální zastoupení, vesměs to byli sochaři, a chtěl jsem, aby tam byly zastoupeny nejrůznější generace. Je tam kupříkladu Karel Štědrý, kterému je 38, a je tam také Stanislav Kolíbal, kterému bude 98 let,“ vyjmenovává kurátor Odkolekce Petr Volf.

Paměť místa

Mezi dalšími umělci, kteří se na projektu podílejí, jsou David Böhm a Jiří Franta, Michal Cimala, Lukáš Rais, Petr Stanický, Čestmír Suška, Evžen Šimera nebo Michal Škapa. Určující pro sbírku Odkolekce je, že tvůrci odkazují na paměť místa. A to především materiály, se kterými pracují.

Roxorman, Michal Cimala, Odkolekce

Nejviditelnějším počinem je Roxorman Michala Cimaly. „Použil roxory, které byly vybourány z betonových částí staveb. To znamená, že vzal tkáň těch staveb a udělal z ní sochu, úplně novou kvalitu. Jeho Roxorman má asi sedm metrů, je to takový ukazatel směru, kam se jít podívat za uměním.“

Objektů bude ve Vysočanském mlýně celkem jedenáct, poslední tři díla mají být dokončena do roku 2025.

„Teprve v poslední fázi bude dokončeno dílo Stanislava Kolíbala, jsme velmi rádi, že tady máme legendu. Stejně tak se projektu zúčastnil Václav Cígler, kterému je 94. Ten zase bude dělat vodní prvky. Máme takovou optimistickou vizi, že až bude Stanislavu Kolíbalovi 100, tak to tady oslavíme,“ dodává Petr Volf.

Odkolekce bude tedy kompletní za dva roky, ale na většinu plastik a maleb se můžete jít do Vysočan podívat už teď. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související